De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

japans melkbrood

Wellicht heb je 'm al eens voorbij zien komen: Japans melkbrood of Hokkaido milk bread. Dit is een superluchtig witbrood wat weg heeft van door voor ons beter bekende brioche. Probeer 'm nu zelf thuis te maken en wie weet wordt het wel je nieuwe quarantaine hobby. 

120 MIN
Japans Melkbrood

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph

Waasrchijnlijk heb je het al eens voorbij zien komen: Japans melkbrood of Hokkaido milk bread. Dit is een superluchtig witbrood die graag wordt gegeten in Japan (en nu ook in Nederland). Leuk om te maken en vooral hartstikke lekker!

Bereidingswijze

Waterroux 
Meng in een pan de bloem met het water. Verwarm dit rustig al roerend met een spatel tot 65 °C en tot een dikke pasta. Dek de roux af met plasticfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.  

Tip van Rudolph: 
Je kunt de roux ook een dag van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Laat de roux dan voor gebruik eerst op kamertemperatuur komen. 

Deeg 

Stap 1: 
Verwarm de melk tot lauwwarm, niet boven de 40 °C en los het gist hierin op.  

Stap 2: 
Voeg het melk-gistmengsel toe aan de mixer. Voeg dan de bloem, suiker en het zout  toe. Laat het geheel even draaien en voeg dan het ei toe. Als dit goed gemengd is , voeg dan de roux toe en laat draaien tot een deeg. 

Stap 3: 
Voeg de boter toe en kneed het deeg circa 10 minuten goed en stevig door. Dit kan ook met de hand. Vorm het deeg tot een bol en leg deze in een ingevette kom. Laat het deeg afgedekt circa 60 minuten rijzen op kamertemperatuur. Om te testen of het deeg voldoende gerezen is steek je één vinger midden in het deeg. Veert het deeg niet meteen terug maar blijft een gat zichtbaar? Dan is het deeg klaar voor gebruik. 

Stap 4: 
Verdeel het deeg in vier gelijke stukken en vorm elk stuk tot een bol. Bewaar het deeg steeds onder een vochtige doek of plasticfolie om uitdrogen tegen te gaan. Rol elke bol deeg langwerpig uit en vouw het in drie delen op. Draai het deeg een kwartslag en rol het opnieuw uit. Vouw dan weer in drieën op, draai een kwartslag en rol uit. Rol het deeg dan op tot een rolletje en knijp de onderkant een beetje vast. 

Stap 5: 
Leg de rolletjes deeg met de naad naar onder naast elkaar in de ingevette bakvorm. Dek de vorm af en laat circa 30 minuten rijzen.  

Stap 6: 
Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestrijk de bovenkant van het deeg voorzichtig met strijksel van eidooier en melk. Bak het brood circa 30-35 minuten in de oven. Laat het brood na het bakken circa 10 minuten in de vorm afkoelen en haal daarna uit de vorm. 

 

In dit programma deelt Meesterkok en Meesterpatissier Rudolph van Veen zijn kennis en passie voor het bakken. Hij tovert de heerlijkste zoete en hartige gerechten uit de oven, waar je zeker van zult watertanden. Rudolph weet precies hoe je de meest oogstrelende creaties maakt, en binnenkort zul jij met zijn hulp ook de show stelen met prachtige taarten, of je gezin verwennen met de lekkerste broodjes en hartige taarten. 

Bekijk de nieuwe afleveringen van Rudolph's Bakery, elke werkdag 15.00 uur op 24Kitchen, kanaal 24!

Rudolph's Bakery

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker