De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

Île flottante

Licht zoet, verfrissend en een lust voor het oog. Met een Île flottante  als dessert zit je altijd goed.

160 MIN
Ile Flottante

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph

Licht zoet, verfrissend en een lust voor het oog. Met een Île flottante  als dessert zit je altijd goed.

Bereidingswijze

Crème Anglaise

Stap 1: 

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Verwarm in een pan de melk met de helft van de suiker en de vanille. 

Stap 2: 
Roer de eidooiers met de andere helft van de suiker los met een garde. Giet een scheutje van de bijna kokende melk al roerend op de dooiers om ‘familie’ te maken. Giet alles over in de pan en verwarm rustig roerend met een spatel tot maximaal 84 °C. 

Stap 3: 
Giet de saus door een fijne zeef en laat volledig afkoelen. Bewaar de vanillesaus in de koelkast en laat het minstens een halve dag, maar het liefst een hele nacht opstijven.  

Meringue 

Stap 1: 
Klop de eiwitten in een schone vetvrije kom met 1/3 van de suiker op medium snelheid tot zachte pieken. Voeg de rest van de suiker en het zout geleidelijk toe en laat het 2 minuten op volle snelheid kloppen tot stijven pieken.  

Stap 2: 
Verdeel de meringue in vieren en gebruik twee lepels om de het in de vorm van een ei te maken en plaats ze op 4 stukjes bakpapier. 

Stap 3: 
Breng een grote brede pan, tot de helft gevuld met water, tot circa 75 °C.  Pocheer de meringues in het water 1,5 minuut aan beide kanten. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat ze even uitlekken op keukenpapier. 

Karamel 
Breng het water met de suiker en het zout aan de kook. Roer totdat de suiker is opgelost en stop dan met roeren om kristalvorming te voorkomen. Voeg de honing toe en kook tot een lichte karamelkleur. Laat de karamel iets afkoelen.  

Samenstellen  

Stap 1: 

Rooster in een droge koekenpan de geschaafde amandelen goudbruin.  

Stap 2: 
Giet de coupes half vol met de vanillesaus en leg hierin voorzichtig één meringue. Bestrooi de meringues met de geroosterde amandelen. Lepel een beetje warme karamel over de meringues. Zet de coupes minstens een uur (liefst langer) in de koelkast zodat ook de karamel stevig kan worden. 

 

 

In dit programma deelt Meesterkok en Meesterpatissier Rudolph van Veen zijn kennis en passie voor het bakken. Hij tovert de heerlijkste zoete en hartige gerechten uit de oven, waar je zeker van zult watertanden. Rudolph weet precies hoe je de meest oogstrelende creaties maakt, en binnenkort zul jij met zijn hulp ook de show stelen met prachtige taarten, of je gezin verwennen met de lekkerste broodjes en hartige taarten. 

Bekijk de nieuwe afleveringen van Rudolph's Bakery, elke werkdag 15.00 uur op 24Kitchen, kanaal 24!

Rudolph's Bakery

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker