De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

hachee maken

Wil je perfecte hachee maken? Julius Jaspers weet wel hoe. Maak zijn recept op 24Kitchen. Bekijk hier ook zijn extra tips en het kan alleen maar perfect worden.

Hachee maken

Een recept van

Hachee vormt bij menig Nederlander meteen een beeld op het netvlies. Het is dan ook een oer-Hollands recept, hoewel de Franse naam anders doet vermoeden. Chef Julius Jaspers weet wel hoe je hachee perfect kunt maken en deelt zijn recept uit zijn boek de Stoofbijbel (zonder ontbijtkoek, overigens). 

Bereidingswijze

  1. Bestrooi het vlees met bloem, zout en peper. Bak de helft van het vlees in 2 eetlepels olie in de stoofpan rondom bruin en haal na een paar minuten uit de pan. Herhaal dit met de rest van het vlees.
  2. Smelt de boter in de stoofpan en fruit de uien glazig. Voeg het vlees toe evenals laurier, kruid- nagels* en warme bouillon. Breng tegen de kook aan, zet de pan op de laagste pit en stoof 2 uur met het deksel voor vier vijfde op de pan.
  3. Controleer na 2 uur of de hachee nog vochtig genoeg is en voeg zo nodig wat bouillon toe. Roer ook de appelstroop door de hachee.
  4. Laat nog 1 uur stoven, verwijder laurier en kruid- nagel, controleer de garing én de smaak en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Hachee serveren

Serveer de hachee direct of laat afkoelen en verwarm later zachtjes op het vuur of 20 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven.

Wat is hachee?

Hachee betekent letterlijk vertaald vanuit het Frans ‘fijngemaakt’ of ‘gehakt’. Bij Chef Julius Jaspers geeft hachee het gevoel dat het een oud-Hollands gerecht is van heel goed gestoofd vlees. Het is dus geen gehakt, maar wel een gerecht met ‘stúkjes vlees’. Volgens het spreekwoordelijke boekje is het een ‘stoofsel van stukjes vlees en uien’. 

Welk vlees voor hachee?

Het meestgebruikte vlees in hachee is rundvlees.  Maar je kunt ook andere soorten vlees gebruiken voor het maken van hachee. In het hachee-recept van Julius Jaspers wordt sukade gebruikt: “Ik maak hachee met sukade, want dat is niet zo vet. Daarvan is wel het risico dat het iets sneller droog wordt. Dus je moet hierbij iets beter opletten op de algehele garing.” 

Wat eet je bij hachee? 

Als je echt op de tarditionele tour wilt gaan, dan serveer je natúúrlijk gekookte aardappels bij hachee. Maar je kunt het eigenlijk serveren met alles wat je lief hebt. Denk hierbij aan: rijst, zelfgemaakte naan, stokbrood, aardappelgratin of patat.

Meestgemaakte fouten bij het maken van hachee

  1. Bij hachee geldt niet ‘hoe langer het op staat, hoe beter het smaakt’, legt Julius Jaspers uit. “Dat is een fabeltje. We kennen hachee van oma’s met petroleumbrandertjes in de hoek van de keuken, waar het dan de hele dag op stond te pruttelen. Maar dat gaat dan met heel weinig hitte. Daardoor denken mensen nu vaak ‘hoe langer hoe beter, ik zet het lekker lang op een gaspitje’, maar vergeet niet dat dat drie keer zo warm is als het pitje van je oma. Op een gegeven moment kook je al het vocht uit het vlees en dan houd je een heel droog gerecht over.”
  2. De hachee te lang op het vuur laten staan is niet de enige meestgemaakte fout. Er is iets waar Julius veel banger voor is: “Er zit een zoetje door hachee en die suikers van het zoetje, die kunnen inbranden. Veel mensen vinden hachee maken moeilijk, omdat ze het te snel willen maken, waardoor de suikers op de bodem van de pan aankoeken en verbranden. Dat is een naar bittertje.” De beste tip om dit te voorkomen: de tijd nemen om het bakken voor het stoven. 

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker