De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

glühwein

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, kunnen we eindelijk weer zelf glühwein maken. Met het beste glühweinrecept van Rudolph geniet je in een handomdraai van deze klassieke winterdrank.

5 min (voor)bereidingstijd
40 min wachttijd
gluhwein

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Dit is een traditioneel glühweinrecept. Dit neemt niet weg dat je zelf nog ingrediënten kunt toevoegen om je glühwein lekkerder  te maken door bijvoorbeeld nog een scheutje rum of cognac toe te voegen. Ook kun je eindeloos variëren met de citrusvruchten."

Bereidingswijze

Glühwein

  1. Pak een grote pan en schenk de wijn hierin. Zet de pan op een héél laag vuurtje. Zorg dat het niet gaat koken, want dan verdampt de alcohol.

  2. Snijd de halve citroen en één sinaasappel in plakjes. Voeg dit toe aan de wijn. 

  3. Voeg de kaneelstokjes, kruidnagel, steranijs en kardemom toe. 

  4. Schil de andere sinaasappel met een dunschiller. Voeg de helft van de schil toe aan de pan en bewaar de rest voor de garnering.

  5. Snijd de overgebleven sinaasappel doormidden en knijp het sap uit in de pan. Voeg suiker toe naar smaak.

  6. Laat het geheel 30 à 40 minuten op een laag vuurtje staan, ook nu zonder dat de glühwein kookt. 

  7. De glühwein kan gezeefd worden. Zo haal je alle stukjes eruit. Voor de presentatie is het mooi om wat stukjes citroen of sinaasappel in het glas te laten. 

  8. Serveer de glühwein in mooie glazen. Maak het geheel af met de sinaasappelschillen of sinaasappelschijfjes.

Wat is glühwein?

Glühwein (letterlijk: gloeiwijn) is een warm alcoholisch drankje die vooral in het midden van Europa vlak voor Kerst wordt gedronken. Glühwein wordt gemaakt van rode of witte wijn en specerijen.

rudolph

Wat zit er in gluhwein?

Specerijen in gluhwein zijn vaak sinaasappel, kaneel, kruidnagel en steranijs. Soms wordt het drankje extra gezoet met suiker of honing, of aangevuld met een sterke drank zoals rum of cognac.

Miniatuur

Welke (rode) wijn voor glühwein?

Een eenvoudige, stevige, volle wijn zoals Merlot en Shiraz zijn goede opties, maar kies vooral een wijn die jij lekker vind. De warme wijn wordt toch op smaak gebracht met flink wat specerijen.

Miniatuur

Hoeveel alcohol zit er in glühwein?

Glühwein van rode wijn heeft een alcoholpercentage van 13%. Voeg je sterke drank toe, dan is het alcoholpercentage hoger. Bij de bereiding is het belangrijk dat de temperatuur van de wijn niet boven de 70°C komt, anders verdampt de alcohol.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker