De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

draadjesvlees recept uit de oven

Wil je oma's draadjesvlees maken dat zó zacht is dat het uit elkaar valt? Volg deze belangrijkste tips om het nooit meer te laten mislukken.

20 min voorbereidingstijd
180 min wachttijd
draadjesvlees

Een recept van

Andy McDonald

Miniatuurvoorbeeld

"Draadjesvlees, ook wel bekend als suddervlees, is het allerlekkerst als het uit elkaar valt en smelt op de tong. Met dit recept kun je zelf ouderwets draadjesvlees maken in de oven!" 

Bereidingswijze

Draadjesvlees uit de oven

  1. Verwarm de oven voor op 150 ºC.

  2. Pel en snijd de uien in halve ringen. Pel en hak de knoflook grof. Schil de wortel en selderij en snijd ze in grove stukken.

  3. Verhit olie in een pan. Bestrooi de sukadelappen met een beetje zout en peper en bak het vlees goudbruin. Haal het vlees uit de pan en voeg de groente toe aan het braadvet en bak de groente goudbruin.

  4. Voeg de tomatenpuree toe en ontzuur circa 1 minuut. Voeg vervolgens de bloem toe en laat in circa 1 minuut garen. Voeg daarna de wijn en bouillon toe.

  5. Voeg de tijm en laurier toe. Breng op smaak met een beetje zout en peper en voeg als laatste het vlees weer toe. Leg de deksel op de pan en zet de pan circa 2,5 uur in de oven tot het vlees zacht is.

  6. Schep het draadjesvlees op de borden en schep de groenten met saus eroverheen. 

Wat is draadjesvlees?

"Draadjesvlees is een stoofgerecht. Je maakt het van spiervlees van het rund. Je stooft het vlees lang. Na de bereiding valt het vlees uit elkaar en smelt het op de tong. Zo zacht én mals."

Miniatuurvoorbeeld

Hoe maak je draadjesvlees​?

Draadjesvlees maak je door vlees aan te braden in de pan. Hier voeg je smaakmakers en bouillon aan toe en laat je lang (minimaal 3 uur!) sudderen tot het vlees helemaal uit elkaar valt. 

stoofvlees - oma's recepten & tips

Hoe maak ik draadjesvlees zacht?

Een gouden tip om je draadjesvlees perfect mals te krijgen: wijn. Of een scheutje azijn. Het zuurtje helpt om de eiwitten in het vlees af te breken, waardoor het vlees supermals wordt.  Een must: deksel op de pan, zodat alle sappen en smaken behouden blijven. Hoe lang? Zo lang mogelijk, bij voorkeur. 

Draadjesvlees met aardappelen en sperziebonen

Welk vlees voor ouderwets draadjesvlees?

Draadjesvlees maak je het liefst met sukadevlees (al werken rib- of runderlappen ook). Let op de kleur om te kunnen beoordelen of je goede kwaliteit te pakken hebt. Slecht vlees is vaak knalrood. Goede kwaliteit oogt wat paarser, wat betekent dat het langer 'gehangen' heeft. De structuur is dan zachter. Let er ook op dat je sukade genoeg vet bevat. Want: vet = smaak. 

Miniatuur

Hoe lang moet draadjesvlees sudderen?

Ga je draadjesvlees maken? Neem dan de tijd. Draadjesvlees heeft minimaal 3 tot 4 uur nodig om zacht te worden. Al is het geen probleem als het langer opstaat. Tip: ouderwets draadjesvlees smaakt de volgende dag nóg beter!

Cheesecake oven

Waarom draadjesvlees maken in de oven​?

Je kunt draadjesvlees zowel in de oven, als op het fornuis, de BBQ als in de slowcooker bereiden. Het voordeel van draadjesvlees maken in de oven is dat de oven een constante temperatuur behoudt, zodat jij er niet naar om hoeft te kijken.

Stoofpot van de Barbecue

Wat eet je bij draadjesvlees?

Dit draadjesvlees recept serveer je met een rijke jus met groenten. Je kunt het gerecht verrijken met een romige aardappelpuree met oude kaas, een stukje brood of frietjes. 

aardappelpuree kaas

Krijg jij ook nooit het eiwit goed stijf geklopt of blijft jouw witlofschotel nat? Maakt je vader vieze nasi of is het vlees van je tante, buurvrouw of vriendin altijd te droog en verbrand? Wat er ook aan de hand is: voor elk probleem in de keuken is een oplossing.

In het programma First Aid Kitchen krijgen mensen de kans om in hun eigen keuken een antwoord te krijgen op brandende vragen op het gebied van eten en koken.  Maar ook kunnen ze hun moeder, vader, zus, beste vriend of echtgenoot opgeven om te leren koken. Chef Andy McDonald deelt zijn culinaire kennis en laat stap-voor-stap zien hoe je een concreet probleem oplost. Van aangebrande vis tot het nooit meer schiften van mayonaise. Andy weet overal een antwoord op, hij kent alle tips & tricks in de keuken en helpt je graag op weg! 

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

1 reactie

Een super recept met heerlijk draadjesvlees!
Marjon Haarlem
01-10-2024

Ook lekker