Draadjesvlees is het allerlekkerst als het uit elkaar valt en smelt op je tong. Dat is wat je wilt bereiken bij het bereiden. Hoe je dat doet? 24Kitchen geeft je de hulplijn die je nodig hebt om draadjesvlees te maken die je aan je oma doet denken. Waar je op moet letten bij de keuze van het vlees (waarom liever geen magere runderlappen, maar vettere sukadelappen bijvoorbeeld), waarom het slim is om rode wijn te gebruiken en natuurlijk hét recept voor draadjesvlees.

De beste manier om draadjesvlees te maken

Draadjesvlees maken begint bij het kiezen van het juiste vlees, zegt 24Kitchen’s chef Andy McDonald. Maak je ‘m met sukadevlees, let dan op de kleur om te kunnen beoordelen of je goede kwaliteit te pakken hebt. Slecht vlees is vaak knalrood, bijna fluoriserend. Goede kwaliteit oogt wat paarser, wat betekent dat het langer gehangen heeft. Hierdoor gaat het door een rijpingsproces wat je proeft en merkt aan de bite. De structuur is dan zachter, waardoor je het minder lang hoeft te garen tot het zacht wordt. Let er ook op dat je sukade genoeg vet bevat door het vlees. Draadjesvlees met magere runderlappen? Liever met wat vetter vlees. Het vet smelt in de pan en het vlees wordt mals. Velen zullen vet zoveel mogelijk proberen te vermijden, maar het is zo belangrijk voor de smaak.

Voordat je het vlees laat sudderen is het belangrijk om het aan te bakken tot het een mooie bruine kleur krijgt. Nog een gouden tip om je draadjesvlees perfect mals te krijgen: wijn. Of een scheutje azijn, dat kan ook. Het zuurtje hierin helpt namelijk de eiwitten in het vlees af te breken, waardoor het super mals wordt. 

Werk je met een stoof, dan leg je de sukadelappen in de saus, zodra je de stoof klaar hebt. Dan kan het vlees goed garen tot het draadjesvlees waar je in gedachten al kwijlend aan denkt. Must: deksel op de pan, zodat alle sappen en smaken behouden blijven. Hoe lang? Zo lang mogelijk, bij voorkeur. Als je ‘m op een lage temperatuur in de oven zet hoef je er helemaal niet meer naar om te kijken. 

Andy McDonald

Ingredienten

4
Personen

Draadjesvlees

 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 grote wortels
 • 2 stengels bleekselderij of knolselderij
 • 4 sukadelapjes
 • 1 tl tomatenpuree
 • 1 el bloem
 • 1 glas rode wijn
 • 300 ml runderbouillon
 • 3 takjes tijm
 • 1 laurierblad

Extra nodig

 • pan met zware bodem

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 40 minuten

Stap 1

Verwarm de oven voor op 150 ºC.

Stap 2

Pel en snijd de uien in halve ringen. Pel en hak de knoflook grof. Schil de wortel en selderij en snijd ze in grove stukken.

Stap 3

Verhit olie in een pan. Bestrooi de sukadelappen met een beetje zout en peper en bak het vlees goudbruin. Haal het vlees uit de pan en voeg de groente toe aan het braadvet en bak de groente goudbruin.

Stap 4

Voeg de tomatenpuree toe en ontzuur circa 1 minuut. Voeg vervolgens de bloem toe en laat in circa 1 minuut garen. Voeg daarna de wijn en bouillon toe.

Stap 5

Voeg de tijm en laurier toe. Breng op smaak met een beetje zout en peper en voeg als laatste het vlees weer toe. Leg de deksel op de pan en zet de pan circa 2,5 uur in de oven tot het vlees zacht is.

Draadjesvlees serveren

Dit draadjesvlees recept serveer je met een rijke jus met groenten. Schep het draadjesvlees op de borden en schep de groenten met saus er overheen. Het fijne aan dit recept is dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Je kunt het serveren met ongeveer alle bereidingen van aardappel. Maak bijvoorbeeld draadjesvlees met aardappelpuree of een stukje brood on the side voor extra koolhydraten. Je kunt het ook bij de basis van bovenstaand recept houden. 

Geef je waardering

5307
Draadjesvlees