De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

frittata recept

Een makkelijker recept dan een frittata recept bestaat haast niet. Het is een Italiaanse omelet waarmee je restjes op maakt. Maak dit supersnelle recept op 24Kitchen.

15 MIN
Frittata

Een recept van

Hugo Kennis

Miniatuurvoorbeeld

Frittata, een makkelijker en sneller recept ga je haast niet krijgen. Hoewel: je kunt het zo makkelijk en snel makkelijk als je zelf wilt. Maak je een dikke jongen, dan leg je meteen de lat hoger. Maar ook daar helpen we je om ‘m heelhuids uit de pan de schuiven. Of je ‘m nu maakt met zoete aardappel, groene asperges of spinazie: met een frittata recept kun je alle kanten op. Het enige dat altijd hetzelfde is, is de basis van ei.

Bereidingswijze

Stap 1:

Ontdooi de doperwten en snijd de aardappelschijfjes in kleinere stukjes.

Stap 2:

Snijd de chorizo en de feta in kleine blokjes en pluk en snijd de blaadjes munt in reepjes.

Stap 3:

Meng de erwten, aardappel, chorizo, feta en de munt met elkaar en meng de eieren erdoor.

Stap 4:

Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Stap 5:

Verhit een beetje olie in de gourmetpannetjes en bak de frittata rondom bruin en gaar.

Frittata serveren

Omdat een frittata een gerecht is waarmee je de restjes kunt opmaken, kun je er eigenlijk van alles bij serveren. Van soep tot salade. Maar de frittata kun je ook als volwaardige maaltijd eten. Zeker als je ‘m met de lunch voorschotelt. Of zoals met dit frittata recept: zet ‘m in gezelschap van het gourmetten en je hebt een hele unieke maaltijd.

Frittata variaties

Frittata als onderdeel van het gourmetten is al een variatie op zich. Zet je de frittata liever in als stevige maaltijd, maak dan zeker de chinese koolfrittata met ansjovisdressing. Wil je je koelkast leeg eten met een frittata, dan is de recepten leftover frittata een winnaar op tafel. In geval van weinig tijd zet je binnen 15 minuten de snelle champignonfrittata op tafel.

Ieder stadje z'n eigen frittata'tje

Frittata is een Italiaanse eiergerecht, zoals de Spanjaarden hun tortilla hebben en de Fransen hun quiche. Net zoals vele briljante recepten (we noemen een pizza) is ook de frittata ontstaan uit armoede. Naast groente kun je er ook pasta in vinden. Het is namelijk Italiaanse pot. Alles was er over was (vooral groenten en pasta) werd erin verwerkt, omdat er niet altijd geld was voor een nieuwe maaltijd. Tegenwoordig vind je lang niet altijd meer pasta in de frittata. Vaak wordt-ie ingewisseld voor aardappel. 

Omdat het een gerecht is om kliekjes in te verwerken, kun je eigenlijk van alles door de frittata gooien. Een mooi recept om je koelkast mee leeg te eten, zoals het bedoeld is. Door alle ingrediënten die je erin gooit wordt-ie wat dikker. En waar die naam vandaan komt? Frittata betekent letterlijk omelet. 

De beste manier om een frittata te maken

Wil je niet te lang in de keuken staan, stort je dan op een frittata recept. De truc zit ‘m er vooral in dat je ‘m langzaam moet bakken. Niet op te hoog vuur, want dan wordt-ie zwart aan de randjes, terwijl de binnenkant nog soppig is. Zorg er ook voor dat alle ingrediënten goed gemengd worden, zodat alles goed aan elkaar blijft plakken. Valt je eimengsel toch uit elkaar bij het opscheppen, tip: “noem het dan een roerei”, grapte Rudolph ooit eens. Dat kun je voorkomen door de pan met regelmaat te schudden tijdens het bakken. Doe dit met een draaiende beweging, zodat je zeker weet dat de frittata los zit als je ‘m uit de pan wilt scheppen. Je merkt het dan ook vanzelf als-ie ergens nog vast zit en dan kun je ‘m met al het gemak weer los schudden. Is het ei bovenop de frittata nog onvoldoende gestold om ‘m om te keren, dan kan een deksel helpen. In het deksel gaat warme stoom zitten, waardoor je een soort oven-effect creëert en de bovenkant van het ei een stuk meer warmte pakt en mooi kan stollen.

Het omdraaien van de frittata blijft altijd een avontuur. Maar het makkelijkst blijft: pak er een groot bord bij die je met de ‘eetkant’ op de pan zet in de plaats van het deksel, en hóp flip de pan op z’n kop. Als je het allemaal goed hebt gedaan ligt er nu een mooie frittata op je bord.

Omdat de frittata inmiddels meer is dan een manier om je restjes op te maken, bestaan er verschillende frittata recepten, val alle versies die wel bijzonder goed uitgevallen zijn, zoals deze. Wat overigens niet betekent dat je je restjes er niet in kunt verwerken. Gewoon doen.

Dit jaar brengen we je de 24Kitchen Gourmet Specials, waarin chef Hugo Kennis je handige tips en recepten geeft voor gourmetten tijdens de feestdagen, maar natuurlijk ook elk ander moment van het jaar.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker