Tip van Rudolph
Voor deze taart kun je alle onderdelen tot en met het samenstellen en invriezen één of twee dagen vooraf maken. Het maken van de citroengelei en het afmaken en decoreren van de taart doe je bij voorkeur op de dag van serveren.
Amandelcake
Stap 1:
Verwarm de oven voor op 220 °C. Klop het eiwit met 10 g suiker luchtig.
Meng in een kom het amandelmeel met de rest van de suiker, ei en eidooier. Smelt de boter. Voeg de gesmolten boter toe. Meng alles door elkaar en spatel het eiwit door het beslag. Spatel als laatste de bloem erdoor.
Stap 2:
Strijk het beslag dun uit op bakpapier tot circa een halve cm dikte en bak het 5-6 minuten in de oven. Steek na het afkoelen met een steker van circa 16 cm twee mooie plakken uit.
Citroen-cremeux
Stap 1:
Week de gelatine in ruim koud water. Verwarm in een kleine pan het citroensap met suiker en ei al roerend heel zachtjes tot circa 80 °C. Neem de pan van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Laat het mengsel iets afkoelen tot circa 40 °C en roer er met de staafmixer de boter door tot een mooie gladde crème.
Stap 2:
Bekleed een platte ronde vorm of taartring van circa 12 cm met plasticfolie. Zet in het geval van een taartring de ring op een bord met een vel keukenrol met daarop de folie. Giet de cremeux in de vorm en laat volledig bevriezen.
Vanillemousse
Week de gelatine in ruim koud water. Kook een crème van de melk met suiker, vanille en eidooiers en los hierin de gelatine op. Laat dan afkoelen. Klop de slagroom luchtig en spatel deze door de afgekoelde crème.
Samenstellen
Leg een vel keukenrol met daarop plasticfolie op een bord. Zet daarop de taartring van 20 cm. Bekleed de randen met cellofaan- of plasticfolie. Leg een plak amandelcake op bodem. Leg daarop de bevroren citroen-cremeux. Giet daarop ongeveer de helft van de vanillemousse. Leg de andere plak amandelcake hierop en vul de taartring met de rest van de vanillemousse. Strijk de bovenkant glad af en zet de taart minimaal 1 uur in de vriezer tot deze goed stevig en bevroren is.
Citroengelei
Week de gelatine in ruim koud water. Breng het water met de citroensap, suiker, glucose of honing, gecondenseerde melk en de kurkuma aan de kook en laat al roerend circa 10 minuten inkoken. Haal van het vuur, roer de gelatine erdoor en giet door een fijne zeef. Laat de gelei tot circa 40 ºC afkoelen.
Afmaken en en garneren
Neem de bevroren taart uit de ring. Zet op een groot bord of ronde ovenschaal een verhoging die iets kleiner is dan de taart. Zet de taart hierop. Giet de lauwwarme citroengelei over de taart en laat het teveel aan gelei eraf lopen.
Cornflakesbodem
Smelt de chocolade au-bain-marie. Breek de cornflakes met je handen in kleinere stukjes. Meng de boter en daarna de cornflakes door de chocolade. Leg plasticfolie op een bord of plank en zet daarop de taartring van 26 cm. Druk het cornflakes-chocolademengsel uit tot een dun laagje. Haal de ring eraf en zet de taart in het midden van de cornflakes bodem. Druk met behulp van het plasticfolie de cornflakes aan de zijkanten tegen de taart.
Garnering
Plaats de taart voorzichtig op een mooie schaal. Decoreer met het vanillestokje, het plakje gedroogde citroen en enkele pijnboompitten.
0 reacties