Met zelfgemaakte jus maak je van een gemiddeld gerecht een superlekker gerecht. Dus geef de finishing touch aan je recept met deze zelfgemaakte wildjus.

Rudolph van Veen

Ingredienten

8
Personen

Wildjus

  • 2 kg wildbotten, in stukken gehakt
  • 2 winterwortels
  • 100 g knolselderij
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 10 peperkorrels
  • 8 jeneverbessen
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 2 kruidnagels
  • 1 el tomatenpuree
  • 3 el bloem
  • 300 ml rode wijn
  • 2 el maïzena

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 30 minuten

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de botten in een braadslee en rooster circa 20 minuten in de oven. 

Stap 2:
Snijd de wortels en de knolselderij in stukken en de knoflook in plakjes. Snipper de ui grof. Plet de jeneverbessen en de peperkorrels. Voeg de groenten, rozemarijn, tijm, kruidnagels, jeneverbessen, peperkorrels en de tomatenpuree toe aan de braadslee. Bestrooi met de bloem. Rooster het geheel nog circa 10 minuten in de oven.  

Stap 3:
Voeg de geroosterde botten en groenten toe aan een grote pan. Voeg de wijn toe en schenk er water bij totdat alles net onder staat. Breng het geheel aan de kook, en laat circa 1,5 uur zachtjes koken. 

Stap 4:
Giet het geheel door een zeef en laat tot de gewenste dikte inkoken. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Roer de maïzena met een beetje water tot een papje. Voeg de maïzena toe om zo de jus iets te binden.  

TIP van Rudolph: 
Met deze jus kun je makkelijk varieren! 

  • Rode wijn of port-saus:  
    Voeg na het zeven wijn of port toe en laat de saus verder inkoken. Een lepel honing rond de smaak helemaal af! 

  • Bramensaus:  
    Voeg verse of diepvries bramen, een paar blauwe bessen en een scheutje rode port toe. 

  • Wild-roomsaus:  
    Voeg na het zeven slagroom toe en laat de saus verder inkoken. Een klein scheutje cognac maakt deze saus helemaal áf. 

    Wil je de rest van de recepten van 24Kitchen Feestdagen met Rudolph zien? Check snel dit handige overzicht > BEKIJK

Geef je waardering

64
Wildjus