De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

bechamelsaus recept

Bechamelsaus is van oorsprong een Italiaanse saus. Wie kent ‘m niet uit de lagen in de lasagne? Maak bechamelsaus zelf met dit recept.

15 min voorbereidingstijd
Bechamelsaus

Een recept van

Roberta Pagnier

Miniatuurvoorbeeld

"Bechamelsaus kun je natuurlijk uit de schappen van de buurtsuper op de hoek trekken, maar je kunt ook zelf bechamelsaus maken met onderstaand recept. Easy does it."

Bereidingswijze

Bechamelsaus maken

  1. Verhit de boter in een kleine pan en laat het smelten.

  2. Voeg de bloem toe en roer circa 1 minuut door met een houten lepel totdat je een roux hebt.

  3. Laat de bloem nu circa 1 minuut garen. Het is gaar zodra het vet begint te scheiden.

  4. Schenk de melk erbij en roer met een garde tot een gladde (bechamel)saus. Laat circa 10 minuten zachtjes koken terwijl je het continu roert. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat nootmuskaat.

Waar is bechamelsaus van gemaakt?

Bechamelsaus maak je met een roux. Roux is een bindmiddel dat je gebruikt om soepen en sauzen te binden. Het bestaat uit een vetstof, zoals boter, en bloem. In een simpele roux gebruik je gelijke delen vetstof en bloem. 

roux maken

Hoe maak je bechamelsaus?

Bechamelsaus maken is alleen maar een kwestie van boter smelten, bloem erbij, meebakken en afblussen met koude melk. Roer met een garde de klontjes eruit en klaar is je bechamelsaus. Let wel op dat de bloem goed gaar bakt (na zo’n twee minuten).

gezouten boter bakken

Waar gebruik je bechamelsaus voor?

Het is een basissaus die je in kunt zetten voor allerlei sauzen. Je strooit er een handje kaas doorheen, en je hebt een simpele kaassaus. Maar ook voor een champignonsaus of een peperroomsaus kun je bechamelsaus als basis gebruiken. 

champignonroomsaus

In welke recepten zit bechamelsaus?

Bechamel gebruik je voor veel populaire recepten. Je kunt 'm inzetten als saus, bij voorbeeld voor de hartige croquembouche, maar je kunt het ook verwerken in een kaassoufflé zoals bij de kaassoufflé met botersla. Of gewoon zoals je ‘m gewend bent in een lasagne.

Miniatuur

Kan je bechamelsaus maken met halfvolle melk?

Ja hoor, je kunt prima béchamelsaus maken met halfvolle melk. Het resultaat is iets minder romig, maar door de roux bind dit alsnog tot een dikke saus. 

rauwe melk veilig

Tomaten met een beurs plekje, oud brood, restjes gekookte rijst. Wat doe je ermee? In de prullenbak? Zonde!

Zonder dat we ons er bewust van zijn gooien we gemiddeld per persoon in Nederland zo’n 50 kilo eten weg, oftewel 155 euro per jaar. Dat kun je vast aan leukere dingen besteden, toch? En dan te bedenken dat je die ingrediënten nog prima kunt gebruiken.

In het programma Food Recycle laten we zien hoe je met bijvoorbeeld koude pasta, gekookte aardappels en gerimpelde appels nog de lekkerste snacks, sauzen en gerechten kunt maken. En daar hoef je geen meesterkok voor te zijn. De chefs van 24Kitchen laten met simpele recepten zien hoe jij met zelfgemaakte producten je voorraadkast aan kunt vullen, en dat merk je niet alleen aan de eettafel maar vooral in je portemonnee!

Dus stop met verspillen en duik de keuken in met Food Recycle.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

Ik mag deze saus graag gebruiken. Zelf voeg ik naast het basisrecept soms nog toe: snufje zout, beetje tijm, 1/2 laurierblaadje en een beetje peper.
AA WAPPEROM
03-02-2024
Wat een heerlijke toevoegingen!

Groet,
Team 24Kitchen
24 kitchen
10-04-2025

Ook lekker