Bechamelsaus is van oorsprong een Italiaanse saus. Wie kent ‘m niet uit de lagen in de lasagne (bolognaise) en ouderwets over de bloemkool als onderdeel van de kaassaus. Die saus kun je natuurlijk uit de schappen van de Albert Heijn op de hoek trekken, maar je kunt ook zelf bechamelsaus maken met onderstaand recept. Easy does it.

Roberta Pagnier

Bechamelsaus maken

Bechamelsaus maken, doe het zelf. Een makkelijker recept bestaat er haast niet. En waarom zou je de deur uit gaan om het kant-en-klaar te kopen als de kans er dik in zit dat je alle ingrediënten gewoon in huis hebt. Bechamelsaus maken is alleen maar een kwestie van boter smelten, bloem erbij, meebakken en de hele rambam afblussen met koude melk. Beetje voor beetje, dat wel. Roer met een garde de klontjes eruit, in laten dikken, zout en peper erbij, naar wens wat verse nootmuskaat en klaar is je bechamelsaus. Let wel op dat de bloem goed gaar bakt (na zo’n twee minuten), want anders is-ie echt niet lekker. 

Het is een basissaus die je in kunt zetten voor allerlei sauzen. Je kunt er natuurlijk een handje kaas doorheen strooien, dan heb je een simpele kaassaus. Maar ook voor een champignonsaus of een peperroomsaus kun je bechamelsaus als basis gebruiken. 

En je kunt er zelfs nog meer kanten mee op, want wat dacht je van de laagjes in lasagne of als toevoeging bij de kaas in een croque monsieur. Jawel, allemaal bechamel. Als het helemaal uit kaas zou bestaan, zouden het wel hele heftige gerechten zijn.

Ingredienten

4
Personen

Bechamelsaus

  • 40 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml volle melk
  • 1 snufje nootmuskaat

Bereidingswijze

Totale tijd: 15 minuten

Stap 1:

Verhit de boter in een kleine pan en laat het smelten.

Stap 2:

Voeg de bloem toe en roer circa 1 minuut door met een houten lepel totdat je een roux hebt.

Stap 3:

Laat de bloem nu circa 1 minuut garen. Het is gaar zodra het vet begint te scheiden.

Stap 4:

Schenk de melk erbij en roer met een garde tot een gladde (bechamel)saus. Laat circa 10 minuten zachtjes koken terwijl je het continu roert.

Bechamelsaus serveren

Heb je de bechamelsaus gemaakt, dan kun je ‘m beter zo direct serveren. Dat is namelijk wel het lekkerst. Omdat het zo’n makkelijk receptje is, is het onnodig om het van te voren te maken en te bewaren. Breng het voor serveren goed op smaak met een beetje zout, versgemalen peper en nootmuskaat.

Bechamelsaus recepten

Bechamelsaus kun je inzetten als saus, bij voorbeeld voor de hartige croquembouche met gougeres kaassaus en-maple baconbits, maar je kunt het ook verwerken in een kaassoufflé zoals bij de kaassoufflé met botersla radijs en vinaigrette. Of gewoon zoals je ‘m gewend bent in een lasagne als de frisse courgette tuinbonenlasagne met ricotta en munt.

Geef je waardering

1011
Bechamelsaus