Worcestershiresaus

Deze pittige saus lijkt een onschuldige smaakmaker voor vegetarische gerechten, maar niets is minder waar. Naast stroop, chilipepers, sojasaus, uien en knoflook staat ook ansjovis op de ingrediëntenlijst. Toch niet zo heel vegetarisch dus.

Miniatuurvoorbeeld

Marshmallows 

Niks zo lekker als een zachte, kleverige marshmallow, aan een stok geroosterd boven een knetterend kampvuur. Maar deze guilty pleasure is (net als vele andere snoepjes) niet echt vegetarisch. Het wordt namelijk gemaakt van gelatine, verkregen uit vermalen dierenbotten. Gelukkig is er een alternatief: steeds meer snoep wordt gelatinevrij gemaakt. Zelf aan het koken en bakken met gelatine? Agar-agar is dan een prima vegetarische vervanger.

Miniatuurvoorbeeld

Roze koeken

De mooie roze kleur van de roze koek moet ergens vandaan komen. Om eten, zoals roze koeken, een rode of roze kleur te geven wordt er E120 (karmijn) gebruikt, beter bekend als: gemalen schildluizen. Misschien een goede reden om die roze koeken de volgende keer toch lekker te laten staan...

Miniatuurvoorbeeld

Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas mag alleen Parmezaanse kaas genoemd worden als het bereid is volgens traditioneel recept. En dat is met stremsel gemaakt van de maag van kalfjes. Niet alleen Parmezaanse kaas, maar ook vele andere kazen worden gemaakt met dierlijk stremsel. Gelukkig bestaat er ook niet-dierlijk stremsel en is een vegetarisch kaasje dus ook gewoon verkrijgbaar.

Miniatuurvoorbeeld

Vanille-ijs

Heb je écht vanille-ijs in je winkelmandje gegooid? Dit kan je makkelijk herkennen aan de zwarte stipjes in het romige witte ijs. Zit er geen vanille in een product, dan wordt de smaak nagemaakt met een wel heel bijzondere smaakmaker: bevergeil. Dit goedje wordt uit de anaalklieren van de bever gehaald en is een bijproduct van de jacht op de kleine dieren.

Miniatuurvoorbeeld

Kroepoek

Bij een goede Aziatische maaltijd, hoort een lekker stukje knapperige kroepoek. Toch? Niet als je vegetarisch wilt eten: kroepoek wordt namelijk gemaakt van garnalen. Wil je een vegetarisch alternatief, kies dan voor cassave kroepoek. Deze wordt gemaakt van... cassave! En is dus gewoon vega.

Miniatuurvoorbeeld