Overslaan en naar de inhoud gaan
Registreer in 1 minuut

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24Kitchen homepage
  • Kerst
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
    • 1. Airfryer-recepten
    • 2. Makkelijke recepten
    • 3. Lasagne-recepten
    • 4. Spitskool-recepten
    • 5. Traybake-recepten
    • 6. Kip-recepten
24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  1. Home
  2. Populair
  3. Gelatine
Kerstbrigade
Kerstbrigade
brigade

Gelatine

De basis van koken
Gelatine

Gelatine is een eiwit dat wordt verkregen door gedeeltelijke hydrolyse (afbraak) van collageen, een eiwit gewonnen uit bindweefsel. Dit bindweefsel komt van slachtafval, zoals huid, botten, pezen en kraakbeen. Gelatine kan uit alle dierlijke producten worden gewonnen, maar in de praktijk komt het grootste gedeelte uit huiden van varkens en botten van koeien. Gelatine lost op in warm water en vormt na afkoeling een gel. Na 18 uur rijpen is de maximale gelsterkte bereikt.
De bekendste voedingsproducten die gelatine bevatten zijn desserts (pudding), snoepjes en patisserie. Gelatine zit ook in de meeste soorten drop. Gelatine is verkrijgbaar in blad- en poedervorm in de kleuren rood en wit. Tegenwoordig wordt gelatine beschouwd als een ingrediënt, maar vroeger was het additief nummer E441.

Vegetariërs en veganisten gebruiken geen gelatine vanwege de dierlijke oorsprong. Omdat gelatine vaak wordt gebruikt als bindmiddel moeten ze dan ook veel producten vermijden. In gerechten gebruiken vegetariërs agaragar, een gelatineachtig product dat van zeewier wordt gemaakt. Sommige religieuze groeperingen gebruiken geen gelatine vanwege het productieproces of bepaalde dierlijke bestanddelen. In speciaalzaken is halal of kosjere gelatine verkrijgbaar.

Gelatine wordt niet alleen voor voedingsproducten gebruikt. Het hypoallergene karakter maakt het product zeer geschikt voor medische toepassingen, vitaminepillen (capsules) en cosmetische producten als badparels.
Bij de sport synchroonzwemmen wordt gelatine gebruikt als gel om het haar in het gareel te houden, omdat het in koud water stijf blijft en niet oplost.

Gelatine

Ook interessant

  • Champagnetaart
    Als je denkt aan oud & nieuw, dan denk je aan champagne. Dit wordt in volle teugen gedronken. Maar met deze champagnetaart geef je een heerlijke twist aan dit populaire drankje.
    average score: 2,8

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  • Easy panna cotta met aardbeien
    Laat de gelatineblaadjes een paar minuten wellen in een kom met koud water.
    voorbereidingstijd 20 min
    average score: 3

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  • Erwtensoep met roggebrood en honingspek

    Erwtensoep maken is altijd een feestje, zeker met dit recept van Rudolph. Net even chiquer door het geroosterd roggebrood en een flinke plak honingspek.

    voorbereidingstijd 40 min
    average score: 5

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  1. 6 x de lekkerste zoete baksels
  2. Pompoenpitten roosteren? Dit is hoe je dat doet
  3. Moet ik aardbeien in de koelkast bewaren?
  4. Zo bak je kip heerlijk mals en sappig
  5. Rucola: deze heerlijke gerechten kun je er mee maken
  6. Wetenschapper: zo manipuleer je jouw eten zodat je sneller vol zit
  7. Dit is het verschil tussen ontbijtspek en bacon
  8. Drink jij melk uit de supermarkt? Let dan hierop
  9. Van deze groente verwacht je niet dat er veel koolhydraten in zitten
  10. Is spelt écht zo gezond? Keuringsdienst van Waarde zocht het uit
  11. Voedingsexpert geeft tips over vleesvervangers
  12. Dit zijn onze 'geheime' tips voor de lekkerste quiche
  13. Een paar dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over kauwgom
  14. 5 x gezonde voordelen van zoete aardappel (+ recepten)
  15. Wauw! Deze 8 tosti-recepten wil je maken
  16. Heerlijke variaties op thee om zelf te maken
  17. 8 x recepten voor een doordeweekse dag
  18. 5 x de lekkerste recepten voor wentelteefjes
  19. Hoelang moeten groenten koken?
  20. Wat is het verschil tussen bladerdeeg en filodeeg?

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.
Logo 24Kitchen
  • YouTube (externe link)
  • Tiktok (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Recepten
  • Thema's
  • Populair
  • Contact
  • TV Gids
  • TV Aanbieders

Nu & straks op TV

  1. 17:00 - 17:35
    De Brigade
    (Nu op tv)
  2. 17:35 - 18:00
    Mary's Kitchen Crush
    (Nu op tv)
  3. 18:00 - 18:35
    Eveline's Asian Favourites
    (Nu op tv)
  4. 18:35 - 19:05
    Miljuschka Masterclass Kerst Editie
    (Nu op tv)
  5. 19:05 - 20:05
    Jamie's Eat Yourself Healthy
    (Nu op tv)
  6. 20:05 - 21:10
    Jamie's Cook Ahead Christmas
    (Nu op tv)
  7. 21:10 - 22:10
    Jamie Oliver: Seasons
    (Nu op tv)
  8. 22:10 - 22:40
    Guillaume's French Atlantic
    (Nu op tv)
  9. 22:40 - 23:15
    Guillaume's French Atlantic
    (Nu op tv)
  10. 00:00 - 00:30
    Eveline's Asian Favourites
    (Nu op tv)
  11. 00:30 - 01:00
    Miljuschka Masterclass Kerst Editie
    (Nu op tv)
  12. 01:00 - 01:55
    Jamie's Eat Yourself Healthy
    (Nu op tv)
  13. 01:55 - 02:45
    Jamie's Cook Ahead Christmas
    (Nu op tv)
  14. 02:45 - 03:35
    Jamie Oliver: Seasons
    (Nu op tv)
  15. 03:35 - 04:00
    Guillaume's French Atlantic
    (Nu op tv)
  16. 04:00 - 04:30
    Guillaume's French Atlantic
    (Nu op tv)
  17. 04:30 - 04:55
    24Kitchen Feestdagen met Rudolph
    (Nu op tv)
  18. 04:55 - 05:25
    Snel met Miljuschka Kerst
    (Nu op tv)
  19. 05:25 - 05:55
    De Brigade
    (Nu op tv)
  20. 05:55 - 06:00
    Lekker Snel!
    (Nu op tv)
  21. 06:00 - 06:25
    Snel met Miljuschka Kerst
    (Nu op tv)
  22. 06:25 - 06:50
    Miljuschka Masterclass Kerst Editie
    (Nu op tv)
  23. 06:50 - 07:09
    Lekker Snel!
    (Nu op tv)
  24. 07:09 - 07:15
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  25. 07:15 - 07:30
    Dagelijkse Kost
    (Nu op tv)
  26. 07:30 - 08:00
    De Brigade
    (Nu op tv)
  27. 08:00 - 08:15
    24Kitchen Gourmet Specials
    (Nu op tv)
  28. 08:15 - 08:40
    Mary's Kitchen Crush
    (Nu op tv)
  29. 08:40 - 09:05
    Eveline's Asian Favourites
    (Nu op tv)
  30. 09:05 - 09:30
    Guillaume's French Atlantic
    (Nu op tv)
  31. 09:30 - 10:00
    Guillaume's French Atlantic
    (Nu op tv)
  32. 10:00 - 10:30
    24Kitchen Feestdagen met Rudolph
    (Nu op tv)
  33. 10:30 - 11:00
    Rudolphs Winterklassiekers
    (Nu op tv)
  34. 11:00 - 11:55
    Jamie's Eat Yourself Healthy
    (Nu op tv)
  35. 11:55 - 12:45
    Jamie's Cook Ahead Christmas
    (Nu op tv)
  36. 17:35 - 18:05
    Mary's Kitchen Crush
    (Nu op tv)
  37. 18:35 - 19:05
    Miljuschka Masterclass Kerst Editie
    (Nu op tv)
  38. 19:05 - 19:40
    Malaysia Gourmet with Justine Schofield
    (Nu op tv)
  39. 19:40 - 20:10
    Malaysia Gourmet with Justine Schofield
    (Nu op tv)
  40. 20:10 - 21:15
    Ainsley's Festive Flavours 2023
    (Nu op tv)
  41. 21:15 - 22:10
    Gordon Ramsay: Uncharted 3
    (Nu op tv)
  42. 22:10 - 23:10
    Michel Roux's French Country Cooking: Provence Masterclass
    (Nu op tv)
  43. 23:10 - 23:50
    De Brigade
    (Nu op tv)
  44. 23:50 - 00:20
    Eveline's Asian Favourites
    (Nu op tv)
Naar de TV-gids
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C