Gourmet komt van het Franse woord ‘gourmand’ wat ‘grote eter’ of ‘lekkerbek' betekent. De trend zelf is overgewaaid vanuit Azië, waar het heel normaal is om met een groep mensen in kleine pannetjes je eigen gerechtje klaar te maken. Waarom het in Nederland zo’n hit is tijdens de feestdagen? Er staat altijd wel iets op tafel wat je lekker vindt én kinderen vinden het leuk. Bovendien kan iedereen lekker aan tafel blijven zitten. Wel zo gezellig!
Met deze tips van PLUS wordt je gourmet-avond onvergetelijk!
Vega uit het pannetje
Vlees en vis zijn erg populair voor op de plaat, maar vegagerechten zijn net zo lekker. Probeer eens vegetarische kipstukjes, gemarineerde tofureepjes, falafel- of groenteballetjes en bonen-burgertjes. Ook lekker: champignons, oesterzwammen of andere paddenstoelen. Of wat dacht je van gebakken kaas, zoals een stukje camembert. De keuze is reuze!
Gourmetten met kinderen?
Alle favorieten maar dan in het mini: pannenkoeken, tosti, pizza's of een geklutst ei. Zelfs toetjes van gebakken fruit met ijs en koek en cake, kun je zelf maken op het gourmetstel.
Wat is beter? Olie of boter?
Dat maakt niet zo heel veel uit, zolang je de bakplaat en het pannetje invet. Niemand wil aankoekende en verbrande vleesresten als de avond nog maar net begonnen is. Gebruik je olie? Kies dan voor gewone of milde olijfolie. De smaak van extra vierge olijfolie gaat bij verhitting verloren en dat is zonde. Let op: bij olie is er meer kans op spetter gevaar.
Handige tips voor rauw vlees en vis
- Leg kip, vlees en vis op aparte schalen.
- Zet niet alles tegelijk op tafel, maar vul halverwege bij vanuit de koelkast.
- Bederf zoveel mogelijk vermijden? Eet rauw vlees en vis binnen twee uur op nadat het uit de koeling is.
- Hou rauw en gaar vlees apart. Dit geldt ook voor vis. Gebruik een aparte vork om het vlees (vis) op de plaat te leggen.
- Zorg ervoor dat je (gemalen) vleessoorten als hamburger en gehakt goed doorbakt en schroei vlees dat medium gebakken het lekkerst is, snel dicht.
- Let erop dat kip altijd gaar is, snij het voor de zekerheid door.
- Vis is lekker snel klaar. Ideaal voor de ongeduldigen onder ons. Denk aan gamba's, kabeljauw (of een andere witvis) of zalm. Kies voor stevige soorten zodat ze niet uit elkaar vallen.
Bekijk dit heerlijke recept voor een gourmettosti!
Wat mag niet ontbreken op je boodschappenlijstje?
Deze dingen maken het feestje compleet:
- olijfolie of boter
- kruidenboter
- diverse kruiden
- sauzen
- Vlees, vis of vegetarische opties
- groenten om te bakken of als bijgerecht (courgette, bosui, gemengde paddenstoelen, peultjes, aspergetips, venkel, aardappelblokjes, cherrytomaten, komkommer)
- bakfruit (banaan, appel, mango, ananas)
- stokbrood
- plakjes en geraspte kaas
- eieren
- pannenkoekbeslag
- drank (wijn, bier, fris en sap)
- aankleding (tafelkleed, servetten, waxinelichtjes)
De top 5 sauzen voor bij het gourmetten
- Knoflooksaus: het lekkerst met vlees en vis
- Cocktailsaus: het lekkerst met vlees en vis
- Satésaus: het lekkerst met vlees
- Mayonaise: het lekkerst met aardappel
- Barbecuesaus: het lekkerst met vlees
Tip: Bestel je gourmet-boodschappen gemakkelijk en snel op plus.nl.
Hoe kom je van de stank af?
Een nadeel van gourmetten is de vettige lucht die blijft hangen in je huis. Maar maak je geen zorgen met deze tips is het binnen no time weg:
- Zet na het gourmetten wat kleine schaaltjes met spiritus neer.
- Of plaats een hittebestendig kommetje met azijn boven een waxinelichtje.
- Ook koffiebonen neutraliseren geurtjes. Laat wat koffie op een laag pitje verdampen.
Laatste tip: zo maak je de gourmetplaat schoon
De gourmetplaat ziet er na een avondje gezelligheid toch wel een beetje uit als een slagveld. Kun je de plaat losmaken (als ie is afgekoeld!), leg ’m dan een nachtje omgekeerd buiten in het gras. Of stop de afgekoelde plaat in een plastic zak met een scheutje ammoniak en zet daarna buiten. De volgende dag poets je 'm eenvoudig blinkend schoon, met alleen wat warm water en een zacht sponsje.
Ga je gourmetten? Bekijk het assortiment hier >