Meer inspiratie opdoen over gourmetten? Kijk op plus.nl/gourmetten.

Het woord gourmet stamt af van het Franse ‘gourmand’, oftewel: ‘grote eter’ of ‘lekkerbek’. Maar de trend van het koken aan tafel is overgewaaid uit Azië, waar het heel normaal is om met een groep mensen in kleine pannetjes je eigen gerecht klaar te maken. Waarom het in Nederland zo’n hit is tijdens de feestdagen? Er staat altijd wel iets op tafel wat je lekker vindt én kinderen vinden het leuk. Bovendien hoef je als gastheer of -vrouw niet steeds op te staan. Wel zo gezellig!

Met deze tips van PLUS wordt je gourmet-avond onvergetelijk!


Vega uit het pannetje

Hoewel een lekker stukje vlees en goede kwaliteit vis het altijd goed doen op de hete plaat, winnen vegagerechten en groenten rap terrein. Vegetarische kipstukjes, gemarineerde tofureepjes, falafel- of groenteballetjes en bonen- burgers. Ook lekker: champignons of oesterzwammen. En probeer ook eens gebakken kaas, zoals camembert, met rood fruit bijvoorbeeld. Hoe meer keus, hoe leuker. En lekkerder!

Bekijk dit heerlijke recept voor een Tex-Mex pannetje

Gourmetten met kinderen?

Succesnummers bij kinderen: pannenkoekenbeslag en geklutst ei. Laat ze mini-
pizza’s maken (van vierkantjes brood en losse bakjes tomatensaus, ham, kaas, champignons, salami). Denk ook aan toetjes van gebakken fruit met ijs en koek en cake.

Dé kidstips van 24Kitchen-chef Roberta Pagnier 
Roberta is ook moeder van twee kinderen: ''Hoe je het leuk maakt met kinderen aan tafel? Laat ze zelf kiezen welke groenten er op tafel komen en laat ze meehelpen met de voorbereiding. Als ze het gevoel hebben dat het eten op tafel ook hún plan is, dan eten ze vaak beter. En als ze dan ook nog een eigen tafel hebben met een eigen gourmetstel en tafelkleed van papier waarop ze mogen tekenen, maak je er echt een feestje van. Ik vind trouwens niet dat kinderen drie uur aan tafel moeten zitten omdat het toevallig een feestdag is. Leuk als ze leren dat het erbij hoort, maar als ze goed hebben gegeten, mogen ze ook gewoon weer lekker gaan spelen.''

Wat is beter? Olie of boter?

Maakt niet uit, als je de bakplaat en het pannetje maar invet. Niemand wil aankoekende vleesresten die zwart blakeren als de avond nog maar net net begonnen is. Gebruik je olie, kies dan voor gewone of milde olijfolie. De smaak van extra vierge olijfolie gaat bij verhitting verloren en dat is zonde. Let op: olie kan meer spetteren dan boter.

Let hierop als je rauw vlees en vis gebruikt

  • Leg kip, vlees en vis op aparte schalen.
  • Zet niet alles tegelijk op tafel, maar vul halverwege bij vanuit de koelkast.
  • Hou de regel aan: binnen twee uur opeten nadat het uit de koeling is.
  • Hou rauw en gaar vlees apart. Dit geldt ook voor vis. Zeker zijn? Gebruik een aparte vork om het vlees mee op de plaat te leggen.
  • Zorg ervoor dat je (gemalen) vleessoorten als hamburger en gehakt goed doorbakt en schroei vlees dat medium gebakken het lekkerst is, snel dicht.
  • Let erop dat kip altijd gaar is, snij het voor de zekerheid door.
  • Vis is ideaal bij het gourmetten, omdat het lekker snel klaar is. Denk aan gamba's, kabeljauw (of een andere witvis) of zalm. Kies voor stevige soorten zodat ze niet uit elkaar vallen. 

Dit zet je op de boodschappenlijst

Deze zaken mogen ook op je lijstje, naast vlees, vis en groenten:

  • olijfolie of boter
  • kruidenboter
  • potjes kruiden
  • koude sauzen en satésaus
  • groenten om te bakken of voor erbij (courgette, bosui, gemengde paddenstoelen, peultjes, aspergetips, venkel, aardappelblokjes, cherrytomaten, komkommer, ingrediënten voor een salade) bakfruit (banaan, appel, mango, ananas) • verschil­ lende soorten (stok)brood
  • plakjes en geraspte kaas
  • eieren
  • pannenkoekbeslag
  • drank (wijn, bier, fris en sap)
  • aankleding (tafelkleed, servetten, waxinelichtjes)

Kijk voor een uitgebreid gourmet-assortiment op plus.nl/gourmetten

En vergeet deze top 5 sauzen niet

  1. Knoflook: vlees en vis 
  2. Cocktail: vlees en vis
  3. Satésaus: vlees
  4. Mayonaise: aardappel 
  5. Barbecuesaus: vlees 

Tip: Bestel je gourmet­-boodschappen gemakkelijk en snel op plus.nl/bestellen.

Zo stinkt je huis minder na het gourmetten

  • Zet na het gourmetten wat kleine schaaltjes met spiritus neer.
  • Of plaats een hittebestendig kommetje met azijn boven een waxinelichtje.
  • Ook koffiebonen werken geur-neutraliserend. Laat wat koffie op een laag pitje verdampen.
  • Zet je ook een beetje wasverzachter in een pannetje op het vuur (niet laten koken), dan ruikt je huis weer naar bloemen. 

En zo maak je de gourmetplaat schoon

De gourmetplaat ziet er na een avondje gezelligheid toch altijd ietwat verkoold uit. Kun je de plaat losmaken, leg ’m dan een nachtje omgekeerd buiten in het gras. Of stop de afgekoelde plaat in een plastic zak. Voeg een scheut ammoniak toe, knoop de zak dicht en zet buiten. Zo krijg je ’m de volgende dag weer blinkend schoon, met alleen wat warm water en een zacht sponsje.

Meer over gourmetten? Kijk op plus.nl/gourmetten