De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

baba au rum

Baba au rum een echte Franse klassieker. Probeer zelf de luchtige cakejes doordrenkt in siroop!

60 min voorbereidingstijd
30 min oventijd
60 min wachttijd
baba au rum met slagroom

Een recept van

Raquel Palla Lorden

Raquel Palla Lorden

"Baba au rum is een klassiek Frans dessert en weer zo één om je vingers bij af te likken. Een luchtig cakeje dat van zichzelf heel droog en daarom na het bakken helemaal ondergedompeld wordt in rumsiroop en vervolgens geserveerd met een flinke dot slagroom."

Bereidingswijze

Baba au rum

  1. Meng de gist met de melk en de suiker. 

  2. Klop de eieren los. Voeg het gistmengsel toe en mix door. Voeg daarna de bloem en het zout  toe en meng tot een glad beslag.

  3. Voeg de roomboter toe en mix 2 minuten flink tot een egaal beslag.

    Dat hoort! Schrik ook niet als het tijdens het rijzen niet veel steviger is geworden. In de oven zullen de baba's zeker goed omhoog komen.

  4. Vet de bakvormen in met de zachte boter door met een bakkwast omhoog te vegen. 

  5. Vul de vormpjes tot halverwege met het beslag met behulp van een spuitzak of lepel. Dek af en laat het deeg rijzen ca. 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

    Geen zorgen, je kan de cakejes ook in timbaaltjes bakken. Ze hebben dan alleen niet de traditionele vorm maar zullen net zo lekker zijn. 

  6. Verwarm de oven voor op 170 °C.

  7.  Bak de baba’s ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven.

Rumsiroop

  1. Meng water, rum en suiker in een pan. Verwarm tot de suiker is opgelost en laat de siroop afkoelen.

Baba au rum maken

  1.  Haal de baba’s uit de vormen en dompel ze in de rumsiroop. Laat uitlekken.

    De baba's mogen  best een tijdje in de rum liggen. Dompel ze ook af en toe onder (ze blijven een beetje drijven) en wentel de baba's om, zodat ze gelijkmatig doordrenkt raken met rum.

  2. Klop ondertussen de suiker stijf met de poedersuiker.

  3. Snijd de baba au rum over de lengte in. Spuit hier de opgeklopte slagroom in en serveer.

Hoe kun je baba au rum bewaren?

Het fijne aan dit nagerecht: je kunt de baba's (ver) van tevoren maken. Wel tot een paar dagen! Handig wanneer er bijvoorbeeld een groots diner gepland staat. Je bewaart ze simpelweg in een trommel of in de diepvries. Dompelen in de rumsiroop kan je wel het beste doen op de dag dat je serveert. 

baba au rum

Baba au rum variaties

Dit recept leent zich heel goed om te variëren. Als je geen fan bent van rum kan je het vervangen voor een andere drank. Maak dan bijvoorbeeld een frisse limoncellosiroop of misschien juist een variant met Cointreau. Je zou trouwens ook een alchoholvrije variant kunnen maken als er kinderen of zwangeren mee-eten.

baba au rum

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

1 reactie

Goed recept! Fijn om een keer de juiste verhoudingen te zien en geen 'gewoon' cakebeslag.
Cas vanRiel
02-05-2025

Ook lekker