Baba au rum is een klassiek Frans dessert en weer zo één om je vingers bij af te likken. Een luchtig cakeje dat van zichzelf heel droog en daarom na het bakken helemaal ondergedompeld wordt in rumsiroop en vervolgens geserveerd met slagroom en fruit. Jam!

Rudolph van Veen

Sommige klassiekers dreigen van de kaart te verdwijnen. Niet als het aan Rudolph ligt! Dit traditioneel Franse, luchtig gebakken cakeje met rumsiroop in de vorm van een paddenstoel verdient een plekje op jouw tafel. Als dessert of bij de koffie. Vreselijk lekker en absoluut niet moeilijk om te maken.

Een paar tips van Rudolph voor je aan de slag gaat met de baba au rum:

  • Vormpjes. Koop geen nieuwe vormpjes, maar gebruik wat je in huis hebt. Bijvoorbeeld de timbaaltjes waar je ook crème caramel in maakt.
  • Slap deeg. Ben je bang dat het deeg het niet goed gerezen is? Geen nood: het is een heel slap beslag en van het rijzen zie je in eerste instantie niet zo heel veel. Maar! Het komt in de oven goed omhoog.
  • Drenken. De cakejes mogen er best een tijdje in de rum liggen. Dompel ze ook af en toe onder (ze blijven een beetje drijven) en wentel de baba's om, zodat ze gelijkmatig doordrenkt raken met rum.

Hoe kun je baba au rum bewaren?

Het fijne aan dit nagerecht: je kunt de baba's (ver) van tevoren maken. Wel tot een paar dagen! Handig wanneer er bijvoorbeeld een groots kerstdiner gepland staat. Je bewaart ze simpelweg in een trommel of in de diepvries en zet ze de ochtend van het diner (ontdooid) in de rumsiroop.

Tip van Rudolph: maak meer. Want zeg zelf, als dan je toch bezig bent, maakt het niet uit of je het baba-beslag nou voor 4 of voor 20 personen maakt. 

Leuk aan baba's: je kunt eindeloos variëren met de fruitsiroop of suikersiroop. Zoals bijvoorbeeld:

Baba al limoncello

Voor wie op de Italiaanse toer wil. Het enige wat je hoeft te doen om baba al limoncello op tafel te toveren is de baba's doordrenken met limoncellosiroop. Waar doop jij jouw baba's de volgende keer in?

Ingredienten

10
Porties

Baba

  • 4 g gedroogde gist
  • 200 g bloem
  • 1 mespuntje zout
  • 70 g boter
  • 1 tl honing
  • 5 eieren

Siroop

  • 1 vanillestokje
  • 250 ml water
  • 250 g suiker
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 100 ml rum

Garneren

  • 100 ml slagroom
  • seizoensfruit

Extra nodig

  • 10 timbaaltjes van ca 100 ml
  • olie en boter om in te vetten

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur

Baba

Stap 1:

Los het gist op in 3 eetlepels water. Meng bloem, zout, boter, het gistmengsel en de honing.

Stap 2:

Voeg één voor één de eieren toe en kneed tot een soepel deeg.

Stap 3:

Smelt een klontje boter en vet de baba-vormpjes (timbaaltjes) in. Verdeel het deeg over de vormpjes en laat ze circa 30 minuten rijzen.

Stap 4:

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bak de baba’s in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Siroop

Stap 1:

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. B

Stap 2:

Breng water, suiker, vanillemerg en het leeg geschraapte vanillestokje, sap van een halve citroen en sinaasappel aan de kook. Kook tot de suiker opgelost is, haal de pan van het vuur en schenk de rum erbij.

Serveren

Klop de slagroom stijf. Haal de baba’s uit de vormpjes en laat ze in de siroop drenken tot ze verzadigd zijn.

Serveer de baba’s met fruit en de slagroom.

Meer klassieke desserts (met of zonder alcohol) proberen? Wat dacht je van:

> Crêpes suzette
> Traditionele tiramisu
> Klassieke panna cotta met fruit
> Weergaloze pavlova

Geef je waardering

195
baba au rum