Hoewel we in Nederland meestal maar een paar minuten hoeven te lopen, fietsen of rijden om onze dagelijkse lekkernijen te halen, is een groot deel van de bevolking van Zimbabwe nog steeds afhankelijk van de oogsten van hun eigen land. En waar de boeren vroeger een deel van de zaden konden bewaren voor het volgende seizoen, komen deze steeds vaker in handen van grote bedrijven.

Hierdoor krijgen ze elk jaar minder toegang tot de benodigde zaden én kunnen ze hun gewassen niet aanpassen aan de sterke klimaatveranderingen.

Share a seed
Speciaal voor Share a Seed reisde fotografe en voormalig nieuwslezer Sacha de Boer af naar Zimbabwe om zelf een kijkje te nemen op de plantages van boeren. Daar maakte ze niet alleen adembenemende foto’s, maar ontdekte ze ook het verhaal achter de boeren. Want als we niet snel aan de bel trekken, hebben zij in de toekomst niks meer behalve armoede en voedseltekort.

Om iets aan deze heftige verandering te doen heeft Oxfam Novib zogenaamde Farmer Field Schools opgezet. Dit zijn veldscholen waar kennis over de zaden wordt gedeeld met kleine boeren (meestal vrouwen), bijvoorbeeld welke het goed doen bij langdurige droogte of regenval en men ze zelf kan kweken.

 

Reizende expositie
De foto’s die Sacha de Boer voor Share a Seed maakte zijn te zijn tijdens een reizende expositie met als eindpunt Wereldvoedseldag in Rotterdam op zondag 16 oktober 2016.

Daarbij is er een speciale ketting ontwikkeld met daaraan een flesje met een paar zaadjes. Deze staan symbool voor het belang van de zaden in Zimbabwe en kan ook jij bestellen.

Kijk op de website (link naar website) voor meer informatie over de ketting, de verschillende expositieplekken en de rest van de campagne.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib