Overslaan en naar de inhoud gaan

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
Registreer in 1 minuut
24Kitchen homepage

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
  • 24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
24K banner
24K banner
24kitchen tv
  1. Home
  2. Populair
  3. Schorseneer
De basis van koken

Schorseneer

Schorseneer
Schorseneer

De schorseneer is in de zestiende eeuw naar Nederland geïmporteerd. Voor de tweede wereldoorlog werd de groente veel gegeten, maar is daarna in de vergetelheid geraakt. Dit komt mede door de bewerkelijkheid. Tijdens het schillen komt namelijk een melkachtig, kleverig sap vrij, dat het schillen bemoeilijkt. Om deze reden wordt de groente ook wel ‘keukenmeidenverdriet’ genoemd. Sinds 1995 begint schorseneer weer aan populariteit te winnen.

De naam schorseneer zou afgeleid zijn van de Italiaanse woorden scorzone, wat zwarte adder betekent en van ‘scorza nera’, zwarte schil. Beide verklaringen verwijzen naar het langwerpige, zwarte voorkomen van de groente. Na het schillen lijkt de schorseneer op een witte asperge. Omdat schorseneer goedkoper is dan asperge heeft de schorseneer de bijnaam ’armeluisasperge’. Om oxidatie tegen te gaan, zodat de schorseneer wit blijft, dient de groente in melk gekookt te worden.

De smaak van schorseneer lijkt op die van knolselderij. Schorseneer is het lekkerst gekookt met een sausje.
Leuk weetje, vroeger werd het sap van schorseneer gebruikt als tegengif bij een slangenbeet.

Wil je koken met schorseneer maar mis je de inspiratie?

  • Schorseneren op Vlaamse wijze
  • Ovenschotel pasta met schorseneren
  • Salade van garnalen, zeekraal, witlof en gefrituurde schorseneren

 

 

Meer inspiratie

  • Schorseneren op Vlaamse wijze
    40 min

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Miniatuurvoorbeeld

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  • The Taste of Cooking: Schorseneren
    60 min

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Miniatuurvoorbeeld

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  1. Stoofperen: 7x de lekkerste gerechten met stoofpeer
  2. Moet ik aardbeien in de koelkast bewaren?
  3. Zo bak je kip heerlijk mals en sappig
  4. Rucola: deze heerlijke gerechten kun je er mee maken
  5. Wetenschapper: zo manipuleer je jouw eten zodat je sneller vol zit
  6. Dit is het verschil tussen ontbijtspek en bacon
  7. Drink jij melk uit de supermarkt? Let dan hierop
  8. Van deze groente verwacht je niet dat er veel koolhydraten in zitten
  9. Kersthapjes
  10. Is spelt écht zo gezond? Keuringsdienst van Waarde zocht het uit
  11. Voedingsexpert geeft tips over vleesvervangers
  12. Dit zijn onze 'geheime' tips voor de lekkerste quiche
  13. Koken met munt
  14. Een paar dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over kauwgom
  15. 6 x de lekkerste zoete baksels
  16. Wauw! Deze 10 tosti-recepten wil je maken
  17. Heerlijke variaties op thee om zelf te maken
  18. 8 x recepten voor een doordeweekse dag
  19. 5 x de lekkerste recepten voor wentelteefjes
  20. Hoelang moeten groenten koken?

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Logo 24Kitchen
  • Receptenzoeker
  • Populair
  • TV Gids
  • TV Aanbieders
  • Contact
  • HTML Sitemap
  • Twitter (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Pinterest (externe link)
  • YouTube (externe link)
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Op interesse gebaseerde advertenties
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C