Wilde eend met vanille-portsaus, pompoen en gefrituurde schorseneren

20
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

Eend
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bestrooi de eenden van binnen en buiten met een beetje zout en versgemalen peper. Verhit de boter en olie in de braadslee en braad de eenden in circa 7 minuten rondom goudbruin. Haal de eend uit de pan.

Snijd alle groente fijn en pel en hak de knoflook grof. Fruit de groente in dezelfde pan als de eenden. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Zet de eenden erop en braad circa 10 minuten in de oven.

Haal de eenden uit de pan en snijd de boutjes eraf. Houd de eenden warm onder aluminiumfolie. Gebruik het braadvocht voor de saus.

Vanille-portsaus
Voeg de rode port, wildfond, steranijs, rozemarijn, boutjes en opengesneden vanillestokje toe aan de braadslee met de groente. Kook het geheel in circa 30 minuten tot sausdikte en schenk door een zeef in een ander pan. Houd de bouten warm in de saus.

Pompoen
Snijd de pompoen in vieren en verwijder de pitten en draden. Snijd de pompoen in blokjes van circa 1 centimeter. Breng de appelazijn met water en suiker aan de kook. Schil en snijd de gember in plakken en voeg samen met kaneel en kruidnagel toe. Laat circa 5 minuten koken en voeg dan de pompoen toe. Schep geregeld om en houd alles circa 10 minuten tegen de kook aan.

Schorseneren
Verwarm de oven voor op 150 ºC. Maak de schorseneren goed schoon en snijd met een dunschiller in lange repen. Frituur goudbruin en knapperig, laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een beetje zout.

Serveren
Schep de pompoen en een beetje vocht in het midden van het bord. Snijd de wilde eendenborst van het karkas en trancheer de eenden in dunne plakjes. Verdeel over de pompoen, leg er een boutje naast en lepel de saus erbij. Garneer met de gefrituurde schorseneren.


TIP: als je geen braadslee hebt, gebruik dan een ovenbestendige pan.

Ingredienten

4
Personen

Eend

  • 2 jonge wilde eenden
  • 2 el boter
  • 2 el olie
  • 1 wortel
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook

Saus

  • 250 ml rode port
  • 500 ml wildfond
  • 3 steranijs
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 vanillestokje

Pompoen

  • 1 pompoen à 2 kg
  • 750 ml appelazijn
  • 100 ml water
  • 750 g witte basterdsuiker
  • 3 cm verse gemberwortel
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 kruidnagels

Garnituur

  • 2 schorseneren

Extra nodig

  • kleine braadslee
  • aluminiumfolie
Geef je waardering
20