Of het nu gaat om een lekkere taart, een chocoladereep, doodgewone koekjes of een kop latte: karamel erin of erop maakt het allemaal net wat lekkerder. Bovendien heb je helemaal niet veel nodig voor een heerlijke karamel, alleen suiker, wat handigheid én oplettendheid. Want voordat je het weet brandt de karamel aan of kristalliseert de suiker. Voor het maken van de perfecte karamel, kun je kiezen uit twee methodes: de droge of de natte.

Droge methode

Voor de droge methode heb je alleen suiker en een pan nodig. De hoeveelheid suiker is compleet afhankelijk van wat je ermee wil gaan doen. Voor een klein schenkpotje is 150 á 200 gram suiker voldoende. Om de karamel te maken zet je een pan op laag vuur en voeg je in delen de suiker toe.  Rudolph van Veen: ‘Het toevoegen van de suiker doe je beetje voor beetje zodat de suiker geleidelijk aan kan smelten en langzaam kan karamelliseren.’ Door de suiker langzaam te laten smelten, voorkom je dat het aanbrandt. Daarnaast mag je met deze methode beslist niet roeren wanneer de pan op het vuur staat. Anders krijg je klonten in je karamel.

Natte methode

Voor de natte methode gebruik je naast suiker ook water. Ook hier is de hoeveelheid afhankelijk van wat je ermee wil gaan maken. Wel is er een vuistregel qua verhouding: per 100 gram suiker, voeg je 3 eetlepels water toe. Om de karamel te maken voeg je al het suiker en water toe aan de pan en zet je deze op laag vuur. Laat het langzaam verwarmen om de suiker te smelten. Rudolph van Veen: ‘Bij de natte methode mag je in tegenstelling tot de droge methode wel roeren wanneer de pan op het vuur staat. Wanneer het geheel is gesmolten, kun je beter stoppen met roeren. Anders komen er spetters tegen de rand en kan de suiker verbranden waardoor je karamel te donker wordt. Om dit te voorkomen kun je met een nat kwastje de rand van de pan insmeren.’

Wanneer gebruik je welke methode?

Zowel de droge als natte methode is te gebruiken voor elk recept waarin karamel op de ingrediëntenlijst staat. Maak je voor de eerste keer karamel? Dan adviseren wij de natte methode. Deze duurt weliswaar wat langer, maar is een wat veiligere manier omdat de kans dat het aanbrandt minder groot is.

Zelf aan de slag met karamel? Maak deze heerlijke peren-karameltaart met maar vier ingrediënten. Kleine tip: laat de achtergebleven karamel in de pan uitkoken met water op het fornuis. Dat scheelt enorm schrobben tijdens de afwas.

Peren-karameltaart

Peren-karameltaart

Bekijk