Klaar? Onderbakken maar!

Rudolph van veen: ‘Een boterkoek heeft een relatief korte baktijd van ongeveer 18 minuten. Je kunt zelfs naar een kwartiertje als je daarvan houdt. Want er is geen vaste regel. Vind jij een smeuïge boterkoek lekkerder? Dan bak je ‘m gewoon wat feller, op een hogere temperatuur en wat korter. De boterkoek krijgt op deze manier iets meer korst, maar heeft wel die smeuïge binnenkant.’ Deze korte baktijd op een hoge temperatuur wordt ook wel ‘’onderbakken’’ genoemd.

Botersmaak

Een boterkoek heet niet voor niets ‘’boterkoek’’. Het zal je niet verbazen maar boter is het belangrijkste ingrediënt. Die lekkere, zachte botersmaak wil je dus proeven in je boterkoek. Rudolph: ‘Je zou ervoor kunnen kiezen om ‘gewone boter’ te verruilen voor bijvoorbeeld zachte Franse roomboter, licht gezouten boter of verse boerenboter van een zuivelboerderij. Je kunt wel nagaan dat je dan een nog mooiere botersmaak aan je boterkoek geeft.’

Een eitje voor de dorst

Boter is erg belangrijk, maar een simpel eitje kan het extra verschil maken. Rudolph van Veen: ‘Een eitje toevoegen aan het recept zorgt bij het bakken van de boterkoek voor meer stolling. Deze stolling zorgt voor die lekkere, smeuïge bank laag.’ Tot slot je boterkoek bestrijken met een geklutst eitje? Dat is vanaf nu verleden tijd! Volgens de patissier kun je je boterkoek beter bestrijken met (vloeibare) slagroom, een ei zit tenslotte al in het beslag. De slagroom zorgt voor een mooie kleuring.

Zelf proberen? Bekijk het volledige recept van Rudolph van Veen.

Boterkoek

Klassieke boterkoek

Bekijk