De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

klassieke boterkoek

Boterkoek maken? Appeltje-eitje! Dit recept van Rudolph lukt zelfs de beginnende bakker.

20 min voorbereidingstijd
30 min (voor)bereidingstijd
Boterkoek

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Boterkoek is een échte oud-Hollandse traktatie die heerlijk is bij een warm kopje thee. Lekker en het allerbelangrijkste: supereenvoudig om zelf te maken! Mijn recept voor de klassieke variant lukt altijd"

Bereidingswijze

Klassieke boterkoek

  1. Verwarm oven op 190 °C. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.

  2. Roer in de mixer de boter met de basterd- en de kristalsuiker en het zout crèmig. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg de bloem toe en meng heel kort door.

    Laat de mixer om alle ingrediënten te mengen niet te lang draaien. Het eindresultaat wordt dan te luchtig en dat is niet de bedoeling bij een boterkoek. Je kunt het deeg voor de boterkoek ook met de hand mengen en kneden.

  3. Duw het deeg in de bakvorm en bestrijk de bovenkant met de slagroom. De slagroom zorgt ervoor dat de bovenkant goudbruin en knapperig wordt

  4. Maak met vork een raster in het deeg. Bak de boterkoek in circa 15 - 18 minuten gaar. 

  5. Laat de boterkoek circa 10 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.

    Wil je extra botersmaak aan je boterkoek? Gebruik dan een Franse of een boerenboter. Deze zijn sterker van smaak.

Hoe lang moet boterkoek in de oven?

Houd je van een meer smeuïge, spekkige boterkoek, bak hem dan 15 minuten. Wil je een boterkoek met een stevige bite, bak hem dan 18 minuten.

Boterkoek

Maak kennis met ons allernieuwste programma: Eerste Hulp Bij Bak-Ongelukken. In het programma schiet meesterkok en meester patissier Rudolph van Veen enthousiaste thuisbakkers te hulp wanneer zij tegen veelvoorkomende bakproblemen aanlopen. 

Facebook Banner 828x475.jpg

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker