Wat is pompoen?

De pompoen groeit aan een pompoenplant. Het is de grote, oranje neef van de komkommer en de courgette. Je verwacht het niet in dit rijtje, maar de pompoen is eigenlijk geen groente maar een vrucht. Toch beschouw je een pompoen in de praktijk als groente. Dit komt door de voedingswaarde, smaak en bereidingswijze. De vrucht bestaat in verschillende vormen, maten en kleuren. Er bestaan wel 800 verschillende soorten.

De voedingswaarde van pompoen

Wist je dat pompoenen relatief caloriearm zijn? En dat terwijl ze toch best vullend zijn. Dit zijn de voedingswaarden per 100 gram gekookte pompoen:

  • 17 kcal
  • 0,6 gram eiwitten
  • 2,5 gram koolhydraten, waarvan 2 gram suiker
  • 0,3 gram vetten, waarvan 0,1 gram verzadigd
  • 1,2 gram vezels

De 5 gezondheidsvoordelen van pompoen

1. Weinig calorieën en veel vezels

In deze oranje herfstgroente zitten weinig calorieën. Toch krijg je wel een vol gevoel als je pompoen eet. Dat komt omdat er relatief veel vezels in zitten. Dat zorgt ervoor dat je minder snel zin hebt om te snacken na je maaltijd.

2. Makkelijker naar de wc gaan

De vezels die in een pompoen zitten houden in je darmen vocht vast. Dit zorgt ervoor dat je ontlasting zacht en soepel blijft. Als je niet altijd even makkelijk naar de wc kunt, kan deze oranje vrucht je wellicht helpen. 

3. Gezonde huid en ogen

Alle pompoenen hebben van binnen een oranje kleur. Dat komt doordat ze (net als wortels) vol zitten met bètacaroteen. Van dit stofje kan je lichaam vitamine A maken. Deze vitamine is superbelangrijk voor een stevige huid en gezonde ogen.

4. Een boost voor je immuunsysteem

Wil je je weerstand boosten? Ook dan is pompoen een goede keuze. Deze oranje vitaminebom zit namelijk vol met vitamines en mineralen, zoals vitamine A, C en E, foliumzuur en ijzer. Al deze voedingstoffen dragen samen bij aan een sterk immuunsysteem.

5. Goed voor je hart

Uit onderzoek is uitgewezen dat eten van pompoen mogelijk voordelen zouden kunnen hebben voor het hart. Het kalium in deze groente kan je bloeddruk namelijk helpen verlagen. Ook bevat de oranje herfstgroente calcium, kalium en magnesium. Deze stoffen schijnen bij te dragen aan een regelmatige hartslag.

Hoe eet je deze voedzame herfstgroente?

Pompoenen zijn heerlijk en veelzijdig. Je kunt ze gebruiken in vele soorten gerechten, zowel zoet als hartig. 

Groente-lasagne

Pompoen-lasagne

Bekijk
Pompoenrisotto

Pompoenrisotto met geroosterde citroenen

Bekijk
pompoentaart

Een herfstige pompoentaart

Bekijk

Probeer deze herfstige pompoenlasagne, heerlijke pompoenrisotto of zoete pumpkin pie eens en ervaar zelf hoe veelzijdig deze herfstgroente is!

Is pompoen gezond?

Ja! Pompoen is een bron van vitaminen, mineralen en vezels. Deze groente is een gezonde aanvulling in je dagelijkse gerechten. Dus of je nu een pompoen bij de voordeur zet of er iets lekkers mee maakt, het is in ieder geval een goed idee om deze oranje topper vaker in huis te halen.