Hoe weet je of een pompoen rijp is?
Je kunt een rijpe pompoen herkennen aan de steel: deze is niet meer groen van kleur, maar dor en verkurkt. Zo meldt de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren op de website. Zorg er daarnaast áltijd voor dat je een pompoen met steel koopt. Pompoenen zonder steel rotten veel sneller. Wil je weten hoe je het beste een pompoen kunt bewaren? Lees dan dit artikel.
Kun je alle pompoenen eten?
''Ja'', zegt Pompoenteler Els Dijkshoorn. Maar volgens hem kun je sommige exemplaren beter links laten liggen. ''Je kunt ze wel eten, maar er zijn een aantal soorten die heel bitter zijn. Die wil je gewoon niet gebruiken.''
Moet ik pompoenen wel of niet schillen?
In principe kun je alle schillen opeten, zegt Robbert van Til, eigenaar van pompoenenkwekerij Van der Plancke. ''Maar bij de meeste pompoenen is de schil leerachtig van structuur, en dus niet écht lekker om op te kauwen.''
Voor kleine kinderen is het wel aan te raden om de pompoenen te schillen. Maar de schillen van hokkaido-pompoenen, kombucha’s en butternuts (flespompoenen) mogen blijven zitten, die worden tijdens het bereiden net zo zacht als het vruchtvlees. Ideaal voor het bereiden van een pompoensoep of pompoenpuree.
Pompoen als pasta gebruiken
De spaghettipompoen staat erom bekend dat het vruchtvlees in sliertjes uit elkaar valt na het koken. De pompoen wordt dan ook veel gebruikt als een gezonde en glutenvrije pastavariant. Pompoenteler Van Til is vooral enthousiast over de Stripetti, een spaghettipompoen met verticale groene strepen. ''Wat veel mensen niet weten is dat de spaghetti nog lekkerder wordt zodra de groene strepen verkleuren richting geel of oranje.''
Bekijk hier de lekkerste recepten met pompoen