Pompoensoep doet je misschien al snel aan de herfst denken. Maar eigenlijk zijn er het hele jaar door genoeg momenten om de lepel eens lekker in een pan zelfgemaakte pompoensoep te zetten. 24Kitchen’s chef Mounir Toub deelt hier een simpel pompoensoep-recept én zijn gouden tip voor de perfecte basis.

Mounir Toub

Krijg je veel bezoek over de vloer? Dan is het altijd handig om van tevoren een grote pan pompoensoep te maken. Deze romige pompoensoep met onder andere flespompoen, ui, gember, knoflook en kokosmelk is een makkelijk recept bomvol smaak. Precies zoals 24Kitchen’s chef Mounir Toub ‘m het liefste maakt tijdens de Ramadan.

Pompoensoep maken: de ultieme basis

De gouden tip voor het maken van pompoensoep, en eigenlijk voor elke soep: begin met een gebakken uitje. Voor deze pompoensoep gebruik je gesnipperde ui met fijngesneden verse gember als basis.

Tip

Nog zo’n goede tip van chef Mounir Toub is de pompoen roosteren in de oven, voordat je ‘m in de soep verwerkt. Op die manier krijgt de soep een mooie, volle smaak. Gebruik tijdens het roosteren olie, en wees niet bang om die olie ook in de soep te verwerken. “De olie die erbij komt heeft heel veel smaak en zorgt ervoor dat alle smaken vermengd worden.”

Voor een echte Marokkaanse touch kun je de pompoensoep garneren met verse munt en verse dadels. 

Ingredienten

4
Personen

Pompoensoep

  • 1 rode ui
  • 2 cm gember
  • 1 flespompoen
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl ras el hanout
  • 6 draadjes saffraan
  • 1 l water
  • 40 g pompoenpitten
  • 5 blaadjes munt
  • 50 ml kokosmelk

Extra nodig

  • bakpapier
  • staafmixer

Bereidingswijze

Totale tijd: 45 minuten

Stap 1:

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Pel en snipper de ui. Schil en snijd de gember fijn. 

Stap 2:

Halveer de pompoen in de lengte, verwijder de schil en de pitten en snijd de pompoen in blokjes. Verdeel de pompoenblokjes over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met een beetje olie en bak de pompoenblokjes circa 15 minuten in de oven. 

Stap 3:

Verhit een scheutje olie in een pan en bak het komijnzaad circa 2 minuten tot de zaadjes openspringen. Voeg de ui, gember en ras el hanout toe en bak circa 2 minuten mee. Voeg de saffraandraadjes, het water en de pompoen toe en laat 15 minuten afgedekt pruttelen.

Stap 4:

Rooster de pompoenpitten circa 5 minuten in een droge koekenpan. Pureer de soep met een staafmixer glad en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Snijd de munt in dunne reepjes.

Hoe serveer je pompoensoep?

Schenk de soep in soepborden, garneer met munt en pompoenpitten en schenk er een beetje kokosmelk in.

Variaties op het recept

Klopt jouw hart sneller voor pit, maak dan ook eens onze pittige pompoensoep. Wil je wat origineler uit de hoek komen, ga dan voor de pompoensoep met kerriecrème. Voor een maaltijdvullend recept maak je de pompoensoep met gemarineerde dorade

Geef je waardering

258
pompoensoep recept