Wil je echte, ouderwetse gehaktballen maken? Naar oma's recept? Haal de gietijzeren braadpan maar tevoorschijn: we hebben de beste tips en geheime kruiden van oma's door heel Nederland verzameld en voor je op een rij gezet. Lees en leer hoe je oma's gehaktballen zélf kunt bakken (met jus).
Gehaktballen maken volgens oma's recept

1. Het grote gehaktballen-geheim
Een lekkere gehaktbal valt of staat met het juiste vlees. Het beste is vers gedraaid gehakt van de slager, dat heeft meer binding dan oud gehakt.
- Wil je een zachte gehaktbal? Kies anders voor gehakt met vet (half-om-half, varkensgehakt of lamsgehakt). Het vet geeft namelijk smaak aan de o-zo-geliefde ballen.
- 'n Magere gehaktbal maak je van mager rundergehakt of kipgehakt. Let op: bak de ballen dan niet te lang.
- Van een kilo gehakt maak je 6 forse of 8 stevige gehaktballen. Zorg dat ze allemaal gelijk van formaat zijn: even wegen na het kneden en mengen of gebruik een ijsschep.
2. Wat gaat er in oma's gehaktbal?
Spoiler: bijna alle recepten van oma zijn nét even anders. Welke kruiden er in die ouderwetse gehaktbal gaan, dat maakt eigenlijk geen, uh, bal uit. En is volledig afhankelijk van jouw smaak en het gerecht. Maar er zijn wat gemene delers:
Kruiden & smaakmakers
Het recept voor de klassieke gehaktbal van oma is eigenlijk heel simpel:
- 500 gram gehakt half-om-half
- 2 sneetjes oud witbrood (zonder korst) of 4 beschuiten geweekt in een beetje melk
- 1 ei
- peper, (flink wat) zout en nootmuskaat
Maar zoals we al zeiden: iedere oma is anders. Oma's gehaktbal dus ook. Wat je ook toevoegt, in alle gevallen houden gehaktballen van ingrediënten die je waarschijnlijk gewoon in je keukenkast of koelkast hebt staan:
- Mosterd, ketchup of - ook typisch oma - ketjap (wordt-ie lekker smeuïg en zacht van).
- De creatievere bal doet het goed met bijvoorbeeld Italiaanse kruiden, tijm of paprikapoeder.
- Extra pit geef je de bal met extra peper (wit en/of zwart), cayennepeper, worcestersaus, tabasco of zelfs sambal.
Wat betreft de hoeveelheid zout verschillen oma's meningen. (Van 6 gram op een halve kilo gehakt tot vroeger wel 12 gram...) Ons devies: proef! Meer toevoegen kan later altijd nog. Zie de proef&probeer-tip van oma hieronder.
Binding
De perfecte bal valt natuurlijk niet uit elkaar. Gebruik ei om te zorgen voor binding (anders valt de bal uit elkaar en kan-ie krimpen tijdens het braden).
Een speciale tip van een Italiaanse nonna is toevoeging van Parmezaanse kaas, dat zorgt voor een stevige bal en maakt hem bovendien extra smeuïg.
Tip van oma #1
Een speciale tip van een Italiaanse nonna is toevoeging van Parmezaanse kaas, dat zorgt voor een stevige bal en maakt hem bovendien extra smeuïg.
Tip van oma #2
Wil je zeker weten of jouw kruidenmengel goed is? Geen rauw vlees proeven! Maak van een klein beetje een gehakt een klein balletje of een burgertje. Bak 'em, proef en breng het gehakt zo nodig verder op smaak voor je de rest van de gehaktballen gaat maken.
Welke gehaktbal ga jij maken?
Ga je voor een chef-waardige klassieke gehaktbal die oma echt eer aan doet? Een goed gevulde Italiaanse gehaktballen met oa Italiaanse kruiden? Of kies je een simpele, maar o-zo smaakvolle traditionele gehaktbal?
3. Bakken & braden
Kies het liefst voor een gietijzeren braadpan, die houdt warmte het beste vast. Schroei de gehaktballen in boter en olie op hoog vuur rondom dicht. Zo krijgen ze een mooie krokante korst. Nadat de gehaktballen rondom aangebraden zijn, draai je het vuur laag, voeg je warm water of warme bouillon toe (al naar gelang het recept) en laat je ze nog ongeveer twintig minuten op lage temperatuur doorsudderen. Dan worden ze van binnen mooi geleidelijk gaar.
4. Jus bij de gehaktballen
Zodra de gehaktballen gaar zijn, haal je ze uit de pan en heb je de perfecte basis voor de jus. Voeg er wat maizena aan toe, even doorkoken en klaar is jouw jus bij oma's gehaktballen!
Zelf aan de slag? Probeer Bibi's gehaktballen 👇
Ook interessant
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen