Het gehaktballen-geheim

Een lekkere gehaktbal valt of staat - zoals bij zoveel gerechten - met het juiste vlees. Het beste is vers gedraaid gehakt van de slager, dat heeft meer binding dan oud gehakt. Kies anders voor gehakt met vet. Het vet geeft namelijk smaak aan de o-zo-geliefde ballen. 

Samenstelling van gehaktballen

Het gehakt kan al een hoop aan smaak winnen door toevoeging van ingrediënten die je waarschijnlijk gewoon in je keukenkast hebt staan. Bijvoorbeeld nootmuskaat, mosterd of ketchup, deze ingrediënten maken je gehaktbal een stuk spannender. Gebruik ei om te zorgen voor binding, houd ongeveer 1 ei op 1,5 kg gehakt aan. Een speciale tip van een Italiaanse nonna is toevoeging van Parmezaanse kaas, dat zorgt voor een stevige bal en maakt hem bovendien extra smeuïg.

Bakken

Kies het liefst voor een gietijzeren pan, die houdt warmte het best vast. Bak de gehaktballen in boter op hoog vuur. Zo krijgen ze een mooie krokante korst. Nadat de gehaktballen rondom aangebraden zijn draai je het vuur laag en laat je ze nog ongeveer twintig minuten doorsudderen. Dan worden ze van binnen mooi geleidelijk gaar. 

Jus

Gooi de bakresten niet weg nadat je de ballen uit de pan hebt gehaald, maar voeg wat vocht aan de bakresten toe. Zo komen de resten - die boordevol smaak zitten - los van de pan. Zorg er met wat bloem en een garde vervolgens voor dat de jus iets aan dikte wint. Zo serveer je heel eenvoudig heerlijke jus bij oma's nóg lekkerdere ballen. 

Nodig je oma maar uit om haar tips in de praktijk te brengen.