Kerrie als smaakmaker

Kerriepoeder kun je op allerlei manieren gebruiken. De kruidenmix vormt bijvoorbeeld de basis voor een romige kerriesaus. Maar ook: een marinade voor kip kerrie met rijst, de basis voor een kip-kerriesmeersalade, kruidenmix over aardappels of de basis voor soepen of curry's. 

Wat is kerrie eigenlijk?

Wat wij in Nederland kerrie noemen, noemen ze in Engeland curry. Afgeleid van het Zuid-Indiase woord 'Kari'. Al is dit eigenlijk een ongelukkig gekozen naam, omdat wij hier spreken van een kruidenmengsel maar je er in India een volledig gerecht mee bestelt. Voor het kruidenmengsel gebruiken ze daar het woord masala. Volledig: kerrie-masala.

Kruidenmix voor kerrie

Kerrie is een specerijenmix dat wereldwijd wordt gebruikt als basis voor allerhande recepten. De samenstelling kan erg verschillen. De originele specerijenmix uit Zuid-India bevat in ieder geval karri-patta (curryblaadjes) - al kan dat in de Nederlandse supermarktvariant nog wel eens ontbreken. 

Ouderwetse kip-kerrie

In de Nederlandse kerrie-kruidenmix zit veelal korianderzaad, peper, komijn, kardemom en kurkuma. Vooral de kurkuma (ook wel geelwortel genaamd) zit er vaak in overvloed in. Dit, om de specerijenmix de gele kleur te geven die wij associëren met kerrie. Hiermee heb je dan eindelijk het Nederlandse, ouderwetse kerriepoeder te pakken.

Nederlandse kerriesaus

In Nederland zijn we er dol op: kerrie gebruiken als basis voor een romige saus voor over de bloemkool, broccoli of aardappels. Het recept voor kerriesaus is enorm simpel: je smelt boter en kerriepoeder in de pan, hier voeg je bloem aan toe. Al roerend giet je de melk erbij en kook je in tot een romige saus. Zie hier het stap-voor-stap recept voor kerriesaus.

Surinaamse kip kerrie maken

De Hindoestanen namen het kerriepoeder van India mee naar onder andere Suriname. Daar maakten ze een gerecht met kip en kerrie. Ze serveren de kerrie kip met rijst, op een broodje of bij de roti. Hiervoor wordt Hindoestaanse kerrie-masala gebruikt. Dit kruidenmengsel bevat veelal koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper.

Thuis een recept maken met kip kerrie? Hieronder delen we een aantal van onze recepten.

Homemade kipkerriesalade

Homemade kipkerriesalade

Bekijk
kip kerrie

Roti van oma Harriëtte

Bekijk
Kipkerrie-aardappelgebakjes

Kipkerrie-aardappelgebakjes

Bekijk
Exotische kipkerrie

Kip kerrie met rijst en groenten

Bekijk
kip kerrie wraps

Kerrie kip wraps met mango-banaanshake

Bekijk