Karamelsaus 

  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 200 ml slagroom
  • 100 g ongezouten roomboter

Laat in een hoge pan met dikke bodem de suiker karamelliseren. Voeg eventueel 3 el water toe aan de suiker zodat het geleidelijker karamelliseert. Maak met een kwastje de rand van de pan een beetje nat, zodat de suiker niet blijft plakken aan de rand. Let op: je moet niet roeren. Je mag de suiker wel door de pan walsen, mocht dat nodig zijn. 

Zodra de suiker een goudbruine karamelkleur heeft, voeg je al roerend met een garde de room toe. Let op: dit gaat flink bubbelen, daarom is een hoge pan belangrijk. Voeg vervolgens de roomboter toe en roer goed door. Laat de saus daarna afkoelen.

Gezouten karamel

Wil je gezouten karamel maken? Dat doe je door een snuf zeezout of fleur de sel toe te voegen aan de karamel. Een halve theelepel tot een theelepel is voor dit recept voldoende, maar proef vooral en maak het zo volledig naar jouw smaak.

Gebruik je grof zeezout of fleur de sel en wil je dat het zout nog een beetje knispert? Wacht dan tot de saus is afgekoeld voordat je de zeezoutvlokken toevoegt. Wil je dat het zout één wordt met de saus? Voeg het zout dan toe als de karamel nog heet is en roer goed door. 

Harde karamel 

Wil je geen saus, maar harde karamel maken? Sla dan de room en boter over. Laat de suiker simpelweg karamelliseren zoals hierboven bij de karamelsaus beschreven staat. Giet de karamel op een bakplaat met bakpapier en laat het afkoelen.

Tip: maak een lekkere nougatine! Voeg gebrande hazelnoten of amandelen toe aan de karamel, laat de karamel hard worden op de bakplaat en mix vervolgens het tot een poederig geheel. 

Zachte karamel

Mocht je wat zachtere karamel willen maken, is dit recept voor karamels een echte aanrader. De vanille, agavesiroop en basterdsuiker geven een extra touch aan de karamel. Dit wil je een keer proeven, beloofd!

Op zoek naar nog meer lekkere recepten met karamel? Die vind je hier.