Broodje Char Siu

Char Siu or Cha Sieuw is gemaakt van geroosterd buikspek en afkomstig uit de Kantonese keuken. De rode kleur krijgt het buikspek door het gebruik van kleurstof of bietenpoeder, maar oorspronkelijk had het een rode kleur door de rode gefermenteerde tofu die aan de marinade werd toegevoegd. Dit recept is enorm simpel maar acht wel enige voorbereiding: het vlees moet zeker 4 tot 12 uur marineren. Daarna is het een kwestie van garen en het broodje beleggen. 

Miniatuur

Broodje babi pangang

Wie kent 'm niet? Chinees varkensvlees: krokant van buiten en zacht van binnen. Deze wordt overgoten met de karakteristieke zoetzure babi pangangsaus. Beleg op een Surinaams puntje of pistolet en maak het broodje af met komkommer, peper en bosui. 

Miniatuur

Broodje hete kip met atjar

Het broodje hete kip maken we met een marinade van sambal oelek, trassi en suiker. Daar maken we atjar bij (groenten in zuur) door fijngesneden groenten in te leggen in wijnazijn, kurkuma en suiker. De kurkuma geeft de atjar haar gele kleur. Beide recepten voegen we samen op een Surinaams puntje. 

Miniatuur

Broodje bakkeljauw

Bakkeljauw is gedroogde en gezouten kabeljauw. De vis wordt ook wel eens 'stokvis' genoemd, omdat de vis op stokken droogt. De gezouten vis wordt tijdens de bereiding gekookt en geplukt en daarna gegaard in een kruidenmengsel. Het broodje bakkeljauw maak je af met zure komkommer. 

Miniatuur

Broodje pom

Een broodje pom heeft haar naam te danken aan de 'pomtayer', een knolgroenten die de basis vormt van het recept. Deze kun je (geraspt) kopen in de toko. De geraspte pomtayer wordt samen met kip en zoutvlees gebraden in de pan en later in de oven. Beleg je Surinaamse puntje met de pom en maak af met tafelzuur. 

Miniatuur

Bánh mì 

Bánh mì is een Vietnamese baguette die lichter is dan de Europese variant. Traditioneel wordt de baguette belegd met een mix van vlees of schaaldieren, paté en groenten in zuur. Wij delen hier een recept voor bánh mì met paté en buikspek. 

Miniatuur