Gemarineerd spek
Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook fijn. Schil en rasp de gember. Hak de peper fijn. Meng voor de marinade de ui, knoflook, gember, ketoembar, rode peper, rasp en sap van de limoen, steranijs en de ketjap manis. Snijd het buikspek aan de zwoerdkant om de centimeter in. Leg het spek in de marinade en marineer het vlees minimaal 12 uur. (24 uur is nog lekkerder). Draai het spek indien nodig om zodat beide kanten goed gemarineerd zijn.
Babi pangang
Verwarm de grill van de oven voor op 170 °C. Gril het buikspek met de zwoerdkant naar boven circa 8 minuten in de oven, draai het buikspek om en gril 8 minuten tot het spek goudbruin is. Haal het buikspek uit de oven en snijd de ingesneden stukken verder door tot je plakken hebt. Gril de plakken in de oven circa 5 minuten om en om tot ze krokant zijn. Snijd de plakjes vlees nu in repen van circa 1 centimeter dikte.
Babi pangang-saus
Pel en hak de knoflook fijn. Pel en snipper de ui. Verhit een scheut olie in een pan en fruit de knoflook, ui, ketoembar, komijnpoeder en steranijs circa 2 minuten. Schil en rasp de gember en voeg samen met de tomatenketchup, ketjap manis en gembersiroop toe. Breng de saus op smaak met rijstazijn en sambal.
Broodjes
Snijd de komkommer met een dunschiller of mandoline in dunne plakjes. Halveer het broodje en beleg met de komkommer, circa 100 g babi pangang en een beetje saus. Garneer met gehakte lente-ui en wat rode peper.
Meld je aan en praat mee