De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

kerstragout

Een ragout mag niet ontbreken tijdens de feestdagen. Perfect bij het koude weer. Vul je jouw pastei met deze heerlijke kerstragout?

30 MIN
Kerstragout

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Een ragout mag niet ontbreken tijdens de feestdagen! Maak deze heerlijke kerstragout met het makkelijke recept van 24Kitchen-chef Rudolph van Veen. Eet smakelijk!

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  2. Smelt de boter en bak de ui en de knoflook circa 2 minuten. Voeg de bloem toe en laat circa 3 minuten garen. Voeg de bouillon toe en roer met een garde tot een egaal geheel. Voeg het vlees toe en laat het geheel met deksel op de pan zachtjes doorwarmen. 
  3. Snijd de champignons in plakjes. Bak de spekjes in een droge koekenpan circa 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak nog circa 4 minuten. Meng de spekjes en de champignons door de ragout.
  4. Snijd de bieslook fijn. Meng de helft door de ragout. 
  5. Meng de eidooiers met de slagroom. Roer van het vuur af het ei-roommengsel door de ragout. De ragout mag nu niet meer koken.
  6. Breng eventueel op smaak met peper en zout. 

*Hiervoor kun je veel verschillende soorten vlees of gevogelte gebruiken die je over hebt van de feestdagen. Dit recept gaat uit van vlees dat al gaar is. Dit geldt hier ook voor de kleine gehaktballetjes of hamburgertjes die je misschien over hebt van de gourmet. Als je biefstuk of wild overhebt, voeg dit dan op het laatst toe aan de ragout.  

Wat is ragout?

Ragout is een gerecht dat bestaat uit stukjes mals vlees, gevogelte of vis in een romige saus. Tegenwoordig zijn er ook lekkere vega(n) varianten, zoals champignonragout en groenteragout. Ragout wordt vaak geserveerd in een pasteitje dat gemaakt is van bladerdeeg. In Frankrijk en België wordt de traditionele ragout geserveerd met kippenragout.

Is ragout gezond?

Nee, ragout uit de supermarkt is in het algemeen niet gezond. Dit komt doordat er onnodige ingrediënten worden toegevoegd om het langer houdbaar te maken. Maak daarom áltijd zelf je eigen ragout. Veel lekkerder en veel gezonder!

Welk vlees voor ragout?

Ragout wordt vaak gemaakt van rundvlees, maar lam, kip of kalfsvlees zijn ook prima opties. Tip: ga voor goed vlees langs de slager, want als er één recept vraagt om goed vlees dan is het ragout. 

Hoe lang kun je ragout bewaren?

Verse ragout is 2 dagen houdbaar in de koelkast. Laat de saus wel eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt ragout ook invriezen en 3 maanden in de vriezer bewaren. De ragout weer gebruiken? Haal de ragout een avond of ochtend van tevoren uit de vriezer en bewaar deze in de koelkast. Warm de ragout op in een pannetje en blijf hier constant in roeren. Haal de pan van het vuur voordat de saus begint te koken.

Wat serveer je bij ragout?

Ragout wordt vaak geserveerd in een knapperig pasteitje gemaakt van bladerdeeg. Maar je kunt er ook voor kiezen om je zelfgemaakte ragout te serveren met rijst en groenten. Tip van Rudolph: serveer rode rijst bij de ragout. Maar een versgebakken stokbrood is ook altijd goed! 

Hoe maak ik een roux voor ragout?

De basis van een ragout is roux. Een roux is een mengsel van roomboter, bloem en bouillon. Verwarm de boter (laat de boter niet verkleuren), zet het vuur laag en voeg de bloem toe. Roer goed door en voeg daarna de gewenste bouillon toe. Dit kunnen alle soorten bouillon zijn.

Welke wijn bij ragout? 

Een ragout is heerlijk in combinatie met een volle, fruitige rode wijn. Deze wijn past goed bij de rijke smaak van de ragout en het malse vlees. Kies bijvoorbeeld voor Pinotage Magnum, of een Zweigelt.

Kerst brengt altijd veel stress met zich mee, vooral het kerstdiner zorgt voor klotsende oksels. Dit jaar biedt Rudolph de oplossing zodat jij optimaal kan genieten van de komende feestdagen.

 

Feestdagen met Rudolph

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker