De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

ragout

Een ragout mag niet ontbreken tijdens de feestdagen. Perfect bij het koude weer. Vul je jouw pastei met dit ragout recept?

30 min voorbereidingstijd
Kerstragout

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Zelf ragout maken zorgt voor een pasteitje dat zoveel beter smaakt dan de supermarktvariant! Met dit ultieme basisrecept voor ragout zit je gebakken." 

Bereidingswijze

Ragout

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.

  2. Smelt de boter en bak de ui en de knoflook circa 2 minuten. Voeg de bloem toe en laat circa 3 minuten garen. 

  3. Voeg de bouillon toe en roer met een garde tot een egaal geheel. Voeg het vlees toe en laat het geheel met deksel op de pan zachtjes doorwarmen. 

  4. Snijd de champignons in plakjes. Bak de spekjes in een droge koekenpan circa 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak nog circa 4 minuten. Meng de spekjes en de champignons door de ragout.

  5. Snijd de bieslook fijn. Meng de helft door de ragout. 

  6. Meng de eidooiers met de slagroom. Roer van het vuur af het ei-roommengsel door de ragout. De ragout mag nu niet meer koken. Breng op smaak met peper en zout. 

Welk vlees in ragout?

Voor ragout kun je verschillende soorten vlees of gevogelte gebruiken die je over heb. Dit recept gaat uit van vlees dat al gaar is. Dit geldt hier ook voor de kleine gehaktballetjes of hamburgertjes die je misschien over hebt van de gourmet. Als je biefstuk of wild overhebt, voeg dit dan op het laatst toe.

restjes kliekjes

Wat is ragout?

Ragout is een gerecht dat bestaat uit stukjes mals vlees, gevogelte of vis in een romige saus. Tegenwoordig zijn er ook lekkere vega(n) varianten, zoals champignonragout en groenteragout. Ragout wordt vaak geserveerd in een pasteitje dat gemaakt is van bladerdeeg. 

Kippenragout

Is ragout gezond?

Nee, ragout uit de supermarkt is in het algemeen niet gezond. Dit komt doordat er onnodige ingrediënten worden toegevoegd om het langer houdbaar te maken. Maak daarom áltijd zelf je eigen ragout. Veel lekkerder en veel gezonder!

Miniatuur

Hoe lang kun je ragout bewaren?

Verse ragout is 2 dagen houdbaar in de koelkast. Laat de saus wel eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt ragout ook invriezen en 3 maanden in de vriezer bewaren. De ragout weer gebruiken? Laat de ragout eerst ontdooien en verwarm de ragout daarna  op in een pannetje en blijf hier constant in roeren. 

koelkast bewaren

Wat serveer je bij ragout?

Ragout wordt vaak geserveerd in een knapperig pasteitje gemaakt van bladerdeeg. Maar je kunt er ook voor kiezen om je zelfgemaakte ragout te serveren met rijst en groenten. Tip van Rudolph: serveer rode rijst bij de ragout. Maar een versgebakken stokbrood is ook altijd goed! 

stokbrood tas moschino

Hoe maak ik een roux voor ragout?

De basis van een ragout is roux. Een roux is een mengsel van roomboter, bloem en bouillon. Verwarm de boter (laat de boter niet verkleuren), zet het vuur laag en voeg de bloem toe. Roer goed door en voeg daarna de gewenste bouillon toe. Dit kunnen alle soorten bouillon zijn.

Miniatuurvoorbeeld

Welke wijn bij ragout?

Een ragout is heerlijk in combinatie met een volle, fruitige rode wijn. Deze wijn past goed bij de rijke smaak van de ragout en het malse vlees. Kies bijvoorbeeld voor Pinotage Magnum, of een Zweigelt.

Miniatuurvoorbeeld

Hoe zorg ik dat mijn roux niet gaat klonteren?

Om te zorgen dat je saus (roux) niet gaat klonteren bak je de bloem goed gaar voordat je vloeistof toevoegt. Voeg de melk of bouillon in delen toe en roer flink met een garde. Blijf roeren voor een gladde saus.

Miniatuur

Hoe herken je een goede roux?

Een goede roux heeft geen rauwe bloemsmaak en ruikt nootachtig. De kleur is afhankelijk van het soort roux dat je maakt: een witte roux, een bonde roux of een bruine roux. 

roux maken

Variaties op ragout

Voeg in plaats van kip, wild toe voor een luxe ragout. Maak een vegetarische variant met champignons - en als je wilt uitpakken - truffelolie. Je kunt ook meer groenten toevoegen aan je basisragout om het gerecht rijker te maken. Denk aan prei, wortel of andere knolgroenten in de kliekjesla.

Miniatuur

Kerst brengt altijd veel stress met zich mee, vooral het kerstdiner zorgt voor klotsende oksels. Dit jaar biedt Rudolph de oplossing zodat jij optimaal kan genieten van de komende feestdagen.

 

Feestdagen met Rudolph

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

Het ziet er heerlijk uit. Ik maak altijd ragout van rundvlees. Ik ga het nu ook eens met kip en kalfsvlees maken!
Ben Verhoeven
15-11-2023
Was heerlijk van kip en champignon’s. Rudolph bedankt
Annie Broekhuizen-Lucas
17-12-2024

Ook lekker