Danny Jansen

Ingredienten

4
Personen

Char siu

  • 500 g buikspek aan één stuk
  • 5 teentjes knoflook
  • 5 cm gember
  • 150 ml arachideolie
  • 4 el honing
  • 2 el hoisinsaus
  • 2 el lichte sojasaus
  • 1 el donkere sojasaus
  • 1 el Shoaxing rijstwijn
  • 2 el rode gefermenteerde tofu
  • 1 tl five-spicepoeder
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el rode bietenpoeder

Char siu

  • 2 tl roze peperkorrels
  • zonnebloemolie
  • 1 Chinese kool
  • 50 g shiitake
  • 0.5 bosje rucola
  • 200 g rettich
  • 50 g cashewnoten

Bereidingswijze

Totale tijd: 35 minuten

Char Siu
Snijd het spek in plakken van circa 2 centimeter dik en leg het spek in een diepe schaal. Pel en hak de knoflook. Schil en rasp de gember. Meng de knoflook, gember en de rest van de ingrediënten met elkaar tot een marinade. Marineer het spek minimaal 8 uur. Houd een derde van de marinade apart om later over het spek te strijken. Draai het spek regelmatig.

Verwarm de oven op 180 ºC. Rooster het vlees circa 10 minuten. Keer het spek regelmatig om en bestrijk met de achtergehouden marinade. Verhoog de temperatuur naar 200 ºC en bak vervolgens nog eens 20 minuten. Het spek zal wat donkere randjes hebben, dit komt door het karamelliseren van de suikers. Laat het vlees even rusten voor het snijden. Snijd de speklapjes in kleine reepjes.

Shiitake en Chinese kool uit de wok
Vijzel de roze peperkorrels. Snijd de Chinese kool in repen. Snijd de shiitake in repen en schil en snijd de rettich in blokjes. Verhit een scheut olie in een wok en bak de shiitake in circa 2 minuten krokant. Voeg de Chinese kool, rucola en rettich toe. Blus de wokschotel af met een paar eetlepels van de buikspekmarinade.

Serveer de groente op een schaal, verdeel daarover de Char Siu en bestrooi met de cashewnoten en roze peper.

Geef je waardering

457
Char Siu (rood Chinees buikspek)