De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

char siu

Char siu (spreek uit als: tja sieuw) is een heerlijk Chinees gerecht met geroosterd en gemarineerd varkensvlees.

40 min voorbereidingstijd
20 min oventijd
Char Siu

Een recept van

Eveline Wu

Eveline Wu

"Char siu is een populair gerecht uit de Kantonese keuken. Het geheim van een goede char siu is de perfecte verhouding tussen de zoete en zoute smaken. Met mijn recept komt dat zeker wel goed."

Bereidingswijze

Char siu

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

  2. Wrijf de gefermenteerde tofu glad in een ruime kom. Voeg de Chinese kookwijn, oestersaus, donkere sojasaus, lichte sojasaus en suiker toe en meng door.  

  3. Pel de knoflook en pers uit boven de marinade. Schil de gember en pers uit boven de marinade. Meng goed door.

    Wil je sneller klaar zijn? Gebruik dan kant-en-klare marinade voor char siu.

  4. Snijd de varkensnek in plakken van ca. 1 cm dik en wentel het door de marinade. Masseer de marinade in met je handen.

    Hoe langer je het vlees laat marineren, hoe beter de smaak wordt. Ik raad aan om de varkensnek minstens 1 uur afgedekt in de koelkast te laten marineren.

  5. Rijg het gemarineerde vlees aan de satéprikkers en hang aan een rooster. Bak voor 40 minuten in de oven.

    Je kan het vlees ook op een bakplaat bekleed met bakpapier bakken. Keer het dan halverwege de oventijd om. 

  6. Bestrijk gebakken varkensvlees met met de honing. Snijd daarna in dunne plakjes.

  7. Leg de char siu op een bord en bestrooi met sesamzaad. Snijd de bosui in dunne ringetjes en strooi over het vlees. Serveer eventueel met een klein scheutje sojasaus.

    Ook lekker: broodje tja sieuw. Vervang de rijst door een wit pistoletje en serveer het vlees hierop met de sesamzaad, bosui en sojasaus.

Wat is char siu?

Char siu is een traditioneel Cantonees gerecht van zoet, geroosterd varkensvlees. De bruinrode kleur komt van de rode gefermenterde tofu in de marinade. Het betekent letterlijk 'vork geroosterd' (叉 = vork, 燒 = roosteren), omdat het vlees oorspronkelijk aan haken of vorken hing in houtskoolovens. 

Eveline’s Aslian favourites Char Siu

Wat zijn char siu kruiden?

Char siu kruiden bestaan uit een mix van rode gefermenteerde tofu, Chinese kookwijn, oestersaus, sojasaus, gember, honing en knoflook. De verhoudingen kan je nalezen in het recept. 

char siu kruiden

Wat voor vlees voor char siu?

Voor char siu gebruik je het best varkensnek (procureur) zoals in dit recept, varkensschouder of buikspek. Deze delen zijn extra vet en blijven daardoor mals tijdens het roosteren en nemen de marinade goed op. Magere stukken als varkensfilet en varkenshaas kun je beter niet gebruiken omdat je de dan echt inlevert op smaak. 

char siu vlees

Wat is char siu saus?

De char siu saus is een soort barbecuesaus. De saus bestaat dus uit hetzelfde kruidenmengsel die gebruikt wordt om vlees te marineren. De saus geeft de bekende roodbruine kleur aan het vlees en kleverige, zoete, gekaramelliseerde korst.

char siu saus

Hoe lang moet char siu in de oven?

Afhankelijk van de grootte van het vlees moet char siu moet ongeveer 40 tot 70 minuten in de oven. Terwijl het vlees in de oven zit, bestrijk je het tussendoor een paar keer met de marinade. 

char siu oven

Eveline is terug! En deze keer laat ze zien hoe makkelijk het is om haar favoriete Aziatische gerechten zelf te maken.

 Eveline's Asian favourites

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

Lijkt me erg lekker, maar kan het ook met ander varkens vlees bv met varkens haas?
Joke de Jong
31-03-2024
Hi!

We raden wel aan om echt de nek te gebruiken om het recept zo goed mogelijk te laten slagen.

Groeten,
Team-24Kitchen
24 kitchen
03-04-2024

Ook lekker