Jus is het bijproduct (braadvet) van gebakken vlees of gevogelte. Bestaande uit het kookvocht samen met aanbaksels dat na de bereiding in de pan of braadslee achterblijft. Dit mengsel wordt verdikt tot saus.

Er bestaan enorm veel verschillende recepten voor het maken van een jus. Denk aan een overheerlijke oma's jus van gesnipperde ui, mosterd en ketjap of een jus op basis van tijm en rode wijn. Een basisjus is daarentegen makkelijk te maken, het recept delen we hieronder. 

Hoe maken we het?

Jus van braadvet kun je het beste maken direct na het braden van vlees of gevogelte. Je gebruikt hiervoor dezelfde pan.

1. Haal het vlees uit de pan, voeg een klein scheutje (koud) water toe en zet het vuur wat hoger. Schraap met een kunststof spatel of houten lepel de aanbaksels goed los en laat het zachtjes koken.

2. Het braadvet functioneert als boter. Voeg aan twee eetlepels braadvet, twee eetlepels bloem toe en roer het geheel met een garde door elkaar. Het is de bedoeling dat er geen klonten ontstaan. 

3. Voeg aan dit mengsel 500 ml (runder)fond of bouillon toe en blijf roeren tot er een massa ontstaat. Laat dit geheel 5 á 10 minuten inkoken tot je de gewenste dikte hebt bereikt. 

4. Voeg naar smaak verse peper toe.

Nondejus, wat lekker.