Job en Perry

Ingredienten

4
Personen

  • 1 kleine knolselderij
  • 500 gr kruimige aardappels
  • zout en peper
  • 2 uien
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 tenen knoflook
  • 4 beschuiten
  • 500 gr half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 1-2 el bloem
  • 250 ml rode wijn
  • 1/2 tl chilivlokken (optioneel)
  • 1/2 tl tijm (optioneel)
  • 1 scheutje melk
  • 50 gr boter
  • 150 ml crème fraîche
  • 1 scheutje truffelolie (optioneel)

Extra nodig

  • pureestamper

Bereidingswijze

Totale tijd: 40 minuten

1. Schil de knolselderij en snijd in stukken. Schil de aardappels en snijd in stukken. (Je kunt de aardappels ook ongeschild laten voor een robuuste puree.) Kook de knolselderij 5 minuten in gezouten kokend water.

2. Snipper intussen de uien. Pluk de blaadjes rozemarijn en hak ze. Pers de knoflook. Verkruimel de beschuiten.

3. Doe het gehakt met de helft van de gesnipperde ui, het ei, de rozemarijn en het beschuitkruim in een mengkom. Voeg zout en peper en 1 eetlepel bloem toe en meng met je handen goed door elkaar. Voeg een scheutje van de rode wijn en naar wens ook de chilivlokken en het tijm doorheen. Een scheutje melk erdoor zorgt dat de ballen niet slinken in de pan. Rol van het mengsel met natte handen 4 grote gehaktballen.

4. Verhit de helft van de boter in een braadpan of een grote koekenpan met deksel. Bak de gehaktballen rondom bruin. Voeg de rest van de ui toe. Zet het vuur omlaag, voeg de rest van de wijn toe en laat de ballen met het deksel op de pan in circa 15 minuten garen.

5. Voeg intussen de aardappel toe aan de pan met knolselderij en kook het geheel nog 15 minuten tot selderij en aardappel gaar zijn.

6. Giet de aardappel en selderij af, doe terug in de pan en laat even uitdampen. Voeg de rest van de boter, de crème fraîche en zout en peper toe. Stamp met de stamper tot een gladde, romige puree. Roer er indien gewenst wat truffelolie doorheen.

7. Bind de jus indien nodig met wat bloem en breng op smaak met zout en peper.

8. Serveer de gehaktballen met de jus en de aardappel-selderijpuree

Geef je waardering

109
Gehaktballen met rodewijnjus en aardappel-selderijpuree
Gehaktballen met rodewijnjus en aardappel-selderijpuree