Jaarlijks gooien we zo'n 40 kilo per persoon aan eten weg. Hartstikke zonde natuurlijk. Dit getal kunnen we drukken door onze kliekjes op te eten - maar ook door minder van ons eten tijdens de bereiding weg te gooien. 

Dit geldt ook voor bloemkool. Hier eten we normaal gesproken allen de roosjes van en delen van de stam. Maar wist je dat bloemkoolblad uitstekend eetbaar is? Sterker nog: het blad bevat dezelfde stoffen als de bloemkool zelf alleen in grotere hoeveelheden.

Gefrituurde bloemkoolbladeren

Door de bloemkoolbladeren te frituren krijg je knapperige chips. Deze zijn heerlijk als snack of bijvoorbeeld een kom soep. 

Hoe? 
Was de bladeren. Snijd de bladeren fijn en ontdoe ze eventueel van de nerf. Verwarm het frituurvet tot circa 175 °C. Frituur de bloemkoolbladeren circa 30 seconden in de hete olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout en doe er een beetje azijn op.

Geroosterde bloemkoolbladeren

Wil je liever níet frituren, maar wel knapperige bloemkoolbladeren? Gebruik de oven.

Hoe? 
Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de bladeren en ontdoe ze eventueel van de nerf. Leg de (hele) bladeren op een ovenrek en besprenkel met zout, peper en olijfolie. Bak de bladeren 10 minuten krokant in de oven. 

Bloemkoolsoep

Een andere makkelijke manier om de héle bloemkool te gebruiken is door het te verwerken als soep. Inclusief de bladeren.

Hoe?
Gebruik één van onze recepten voor bloemkoolsoep maar verwijder daarbij níet de bladeren. Probeer bijvoorbeeld deze kerrie-bloemkoolsoep of Arabische bloemkoolsoep. Tip: houd een deel van de bladeren apart en rooster deze in de oven volgens bovenstaand recept. Gebruik als knapperige topping.

Gebakken bloemkoolbladeren

Door de bladeren fijn te snijden en te roerbakken heb je een perfecte groentebasis om bijvoorbeeld bij rijst te serveren.

Hoe?
Was de bladeren. Snijd het fijn en ontdoe ze van de nerf - die kan anders wat taai worden. Roerbak de bladeren op hoog vuur met wat olie en knoflook in een pan. Bestrooi eventueel met wat geroosterd sesamzaad. 

Bloemkoolkimchi

Net als bij alle alle andere bladkolen, kun je bloemkoolbladeren fermenteren. Maak bijvoorbeeld zuurkool of kimchi.

Hoe?
Gebruik ons basisrecept voor een snelle kimchi. Vervang de groene kool door de bloemkoolbladeren. Tip: snijd de dikke nerven van de bloemkoolbladeren door midden.

Geef aan je knaagdier

Maak er een ander blij mee.