Appelmoes invriezen
Als je dan toch de tijd en de moeite neemt om zelf appelmoes te bereiken; maak een paar extra porties. Appelmoes kun je namelijk heel makkelijk invriezen en (afhankelijk van je vriezer) tot wel 3 maanden bewaren. Lekker voor later!
Waar moet je op letten wanneer je appelmoes wilt invriezen?
- Gebruik het liefst geen of zo min mogelijk suiker in de appelmoes: hoe meer suiker, hoe langer het duur voor de appelmoes bevroren is.
- Laat de appelmoes goed afkoelen voor het de vriezer ingaat. Wanneer je de appelmoes warm in de vriezer stopt, wordt het zuur.
- Ingevroren appelmoes wordt bij het ontdooien dunner. Maak de appelmoes weer dikker door hem weer even zachtjes op te koken. Of gebruik een klein beetje maizena.
Eenmaal ontdooide appelmoes is nog ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast. Verse appelmoes is maximaal een week goed.
Appelmoes inmaken (wecken)
Weckpotten over? In plaats van invriezen kun je appelmoes ook heel goed inmaken. Dat hoeft overigens niet per se in een weckpot. Een glazen potje met schroefdop is ook prima.
Het belangrijkste bij inmaken is dat er in de (gesteriliseerde) pot een vacuüm ontstaan. Dit doe je door de appelmoes warm in de pot te doen en vervolgens goed af te sluiten. De inhoud trekt dan vanzelf vacuüm. Bewaar de ingemaakte appelmoes op een donkere, koele plaats.
Tip: wanneer je appelmoes gaat invriezen of inmaken; vergeet de datum niet op de deksel te schrijven.
Appelmoes eet je natuurlijk zo, bij zelfgemaakte frites of een heerlijk nagerecht.