Toegegeven: zelf appelmoes maken kost even tijd (een potje opendraaien gaat sneller). Maar neem van ons aan: de beloning is het meer dan waard. Heb je geen idee hoe je appelmoes moet maken? Of wil je eens wat anders proberen? We zetten alle tips, recepten en veelgestelde vragen over appelmoes maken voor je op een rij:

Welke appels kun je gebruiken?

De keuze van de appel is allesbepalend voor de uiteindelijke smaak van de appelmoes. Bijna alle soorten appels zijn geschikt om moes van te maken. Zelfs de appels die uit dat gezellige appelboompje in eigen achtertuin vallen. Ze zijn alleen niet allemaal even lekker...

Dus:

- Kies een zure en stevige appel. Goudreinet is de meest bekende appelmoes-appel. Ook geschikt: o.a. jonagold, cox orange, braeburns, kanzi, james grieves. 
- Laat melige appels, zoals golden en red delicious, links liggen.

Verder:
- Snijd rotte plekken weg.
- Hoe zoeter de appel, hoe minder suiker je hoeft toe te voegen. Begin dus met wat minder suiker en voeg vervolgens naar smaak toe. 
- Geen zin om appels te schillen? Snijd de appels in parten, kook ze en zeef ze; de pitten en schillen blijven dan achter in de zeef.

Tip: is je appelmoes toch te zoet? Voeg dan - als je hebt - wat extra gekookte appels toe. 

Basisrecept voor appelmoes

Wat heb je nodig?

  • 1 kilo appels geschikt voor appelmoes (bijvoorbeeld goudreinetten)
  • 1-3 eetlepels suiker
  • 1/2 - 1 theelepel kaneelpoeder of een kaneelstokje
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding

  1. Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd ze in stukken en doe ze in een pan met een bodempje water (ongeveer 1 dl).
  2. Voeg citroensap, een deel van de suiker en naar smaak kaneel toe en roer even goed door. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook.
  3. Zodra het water begint te koken, verlaag je het vuur en haal je de deksel er half af. Laat het zachtjes koken (10-20 minuten, afhankelijk van grootte en soort) tot de appels lekker zacht zijn.
  4. Laat de appels afkoelen en stamp ze tot moes: gebruik een staafmixer voor hele fijne appelmoes, een appelmoes-molen (passe-vite) of een pureestamper voor grovere appelmoes.
  5. Voeg naar smaak extra suiker toe. 

Lekkere variaties

- Geen fan van kaneel? Vervang het voor de rasp van een halve citroen.
- In plaats van kaneel kun je ook de rasp van een halve sinaasappel gebruiken. Nog lekkerder wordt het wanneer je ook het sap van de sinaasappel én de rasp van een halve citroen toevoegt. 
- Toevallig een limoen of grapefruit op de fruitschaal liggen? Die vruchten het ook erg goed in plaats van citroen en/of sinaasappel. 
- Extra smaakmaker: voeg aan het basisrecept het merg van een vanillestokje toe.

Suikervrije appelmoes

Minderen met suiker is altijd een goed idee. Zeker wanneer je appelmoes voor een baby of peuter wilt maken. En het is helemaal niet nodig om andere zoetmakers als stevia, agavesiroop of honing te gebruiken (kan wel natuurlijk). Suikervrije appelmoes maak je simpelweg door bovenstaande stappen te volgen en de suiker weg te laten. 

Appelmoes invriezen

Als je dan toch de tijd en de moeite neemt om zelf appelmoes te bereiken; maak een paar extra porties. Appelmoes kun je namelijk heel makkelijk invriezen en (afhankelijk van je vriezer) tot wel 3 maanden bewaren. Lekker voor later!

Waar moet je op letten wanneer je appelmoes wilt invriezen?
- Gebruik het liefst geen of zo min mogelijk suiker in de appelmoes: hoe meer suiker, hoe langer het duur voor de appelmoes bevroren is.
- Laat de appelmoes goed afkoelen voor het de vriezer ingaat. Wanneer je de appelmoes warm in de vriezer stopt, wordt het zuur. 
- Ingevroren appelmoes wordt bij het ontdooien dunner. Maak de appelmoes weer dikker door hem weer even zachtjes op te koken. Of gebruik een klein beetje maizena. 

Eenmaal ontdooide appelmoes is nog ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast. Verse appelmoes is maximaal een week goed.

Appelmoes inmaken (wecken)

Weckpotten over? In plaats van invriezen kun je appelmoes ook heel goed inmaken. Dat hoeft overigens niet per se in een weckpot. Een glazen potje met schroefdop is ook prima.

Het belangrijkste bij inmaken is dat er in de (gesteriliseerde) pot een vacuüm ontstaan. Dit doe je door de appelmoes warm in de pot te doen en vervolgens goed af te sluiten. De inhoud trekt dan vanzelf vacuüm. Bewaar de ingemaakte appelmoes op een donkere, koele plaats. 

Tip: wanneer je appelmoes gaat invriezen of inmaken; vergeet de datum niet op de deksel te schrijven. 

Appelmoes eet je natuurlijk zo, bij zelfgemaakte frites of een heerlijk nagerecht. 

zelfgemaakte appelmoes