Je kan niet vroeg genoeg beginnen

De belangrijkste tip van allemaal is: begin op tijd. Elk jaar zeggen we het weer tegen onszelf, maar uiteindelijk staan we met z’n allen met een rood hoofd op 24 december om 17:00 in de super om toch nog de laatste boodschappen te halen. Allesbehalve ideaal (uiteraard heel begrijpelijk, want: drukte en chaos!), maar vooral heel makkelijk te voorkomen.

Onder het motto ‘je kan niet vroeg genoeg beginnen’ raden we je dan ook aan om ongeveer minste een maand van tevoren te starten met de eerste voorbereidingen. Start bijvoorbeeld met het samenstellen van een gezelschap, zodat je weet op hoeveel mensen je kunt rekenen. Vier je het niet thuis, maar bij anderen? Vraag dan wat er van je wordt verwacht en voor hoeveel mensen je iets moet maken. Vervolgens ga je verder met het bedenken van een overkoepelend thema, uiteenlopend van gourmetten of klassiekers met een twist tot Midden-Oosterse mezzes of een Parisian style dinner. Wees niet bang: het thema hoeft niet tot in de kleinste details te worden doorgevoerd, het biedt vooral houvast in het maken van keuzes.

Op zoek naar de lekkerste Kerst recepten? Klik dan hier! 

Maak gerechten die je al kent (of oefen van tevoren)

Er is niets dat voor zoveel keukenstress zorgt als onverwachte stappen in een recept of een gerecht dat mislukt. Maak daarom tijdens de feestdagen alleen gerechten die je al vaker (het liefst twee of drie keer) hebt gemaakt of oefen ze van tevoren. Zo weet je niet alleen precies wat je kan verwachten, je kunt het kookproces ook stukken beter inschatten qua tijd én smaak. Hoewel receptmakers hun uiterste best doen om recepten zo duidelijk en compleet mogelijk uit te schrijven, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat jouw smaakt net even anders is dan die van de maker.

Extra leuk: organiseer een testdiner met vrienden of familie. Kook de gerechten die je tijdens ‘het echte’ feest wil maken en vraag om feedback, zo weet je zeker wat je kunt verwachten en wat je gasten fijn vinden.

Maak een planning

Het klinkt wellicht overbodig, maar een planning biedt veel houvast tijdens een drukke maand als december. Hierbij is het van belang dat je natuurlijk weet wat je wil gaan maken (of in ieder geval in grote lijnen). Op basis daarvan kun je het halen van alle boodschappen beter inschatten en –plannen (heb je aan één supermarkt voldoende of moet je ook nog langs de slager, groentejuwelier en toko?), bekijken welke gerechten het langst nodig hebben of al (ruim) van tevoren gemaakt moeten worden en wat je nog op de dag zelf moet doen.

Zolang je planning op orde is (en ook wordt bijgewerkt waar nodig), weet je dat er bijna niets meer mis kan gaan. Je kunt ervoor kiezen om zelf met pen en papier aan de slag te gaan, maar tegenwoordig zijn er veel websites waarop je handige templates voor planningen kunt downloaden of gebruik desnoods Excel. Maak meerdere kopietjes of prints en hang op een prominente plek in huis op, bijvoorbeeld op de koelkast.

Vraag om hulp

Dat jij degene bent die het etentje organiseert, feestjes initieert of het kookwonder in huis bent, betekent niet dat je alles alleen moet doen. Vraag daarom zeker om hulp, of het nu gaat om het uitkiezen van recepten, het maken van koekjesdeeg (leuk om met kinderen te doen) of het roeren in een pan risotto: vele handen maken licht werk!

Wees niet te streng voor jezelf

Tijdens de feestdagen zijn we vaak zoveel bezig met of onze kinderen en gasten gelukkig zijn en al het eten lekker vinden, dat we bijna vergeten waar het echt om draait en zelf niet kunnen genieten.Probeer je daarom continu (het begint al bij de voorbereidingen) bewust te zijn van het feit dat niemand perfect is en dat als iets net anders loopt dan je had gepland, dat echt niet erg is. Bij de grootste (keuken)blunders heeft de meerderheid van de gasten vaak niks door, dus waarom je druk maken om iets wat waarschijnlijk alleen jij merkt?

Samen met PLUS Supermarkt helpen we je de feestdagen door.