Voeg een scheutje alcohol toe 

Alcohol bevriest niet zo snel als water en houdt het ijs daardoor lekker smooth. Let wel op: voeg je te veel alcohol toe, dan blijft het ijs juist te zacht. Kies dan voor bijvoorbeeld rum, gin, whisky of wodka. Zolang het alcoholpercentage tenminste 40% is, zit je goed. Ook lekker: Kies voor een likeur om een smaakje aan het ijs toe te voegen!

Tip: probeer dit recept van Nigella Lawson met gecondenseerde melk en espresso likeur. Een echte aanrader! Dit recept kan je naar wens aanpassen door de likeur te vervangen door andere alcohol en de espresso-poeder door bijvoorbeeld cacao, stukjes chocolade, fruit, noten of stukjes karamel. 

Roeren, roeren, roeren

Om lekker ijs te maken kunnen we de ijsmachine gewoon nadoen: het roerwerk doen wij. Vries jouw zelfgemaakte ijsmengsel in en haal het elke 30 minuten even uit te vriezer om een minuutje door te roeren of mixen. Hierdoor breek je de ijskristallen en blijven ze mooi klein, met dus als resultaat: zachter en romiger ijs. Doe dit ongeveer 6 à 7 keer.

Kies voor room en suiker

Strenge dieetwensen kunnen we beter éven vergeten als we een lekker ijsje willen maken. IJskristallen kan je namelijk het beste voorkomen door toevoeging van vet en suiker. Kies dus gewoon lekker een keer voor ijs op basis van room. Hierbij geldt: een hoger vetpercentage zorgt voor een vollere smaak en zachtere textuur van het ijs.

Een koude vriezer is het halve werk

Ijs bestaat uit ijskristallen. Best mooi en bijzonder, maar grote ijskristallen in je ijs is niet zo lekker... Voor romig en zacht ijs willen we zo klein mogelijke ijskristallen. Zorg dat je vriezer op de koudste stand staat. Want hoe kouder, hoe sneller het ijs bevriest en hoe kleiner de ijskristallen.

Goed afdekken

Daar staat ‘ie dan: een prachtige bak zelfgemaakt ijs. Tróts dat je bent. Moeilijk, maar we kunnen het beter niet allemaal in één keer weg lepelen. Dek het ijs af met een laag folie of bakpapier, direct op het ijs. Zo voorkom je dat er niet alsnog ijskristallen ontstaan.