De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

klassieke appeltaart (van oma)

Voor het lekkerste appeltaartrecept en tips moet je bij Hidde de Brabander zijn. Want welke appels kun je het beste gebruiken in een appeltaart? En hoelang moet zo'n appeltaart de oven in? Hidde weet raad. 

45 min voorbereidingstijd
60 min oventijd
30 min wachttijd
Klassieke Appeltaart

Een recept van

Hidde de Brabander

Miniatuurvoorbeeld

"Bij zowat iedere Nederlander is de appeltaart met de paplepel ingegoten. Het liefst naar oma’s appeltaartrecept. En ‘t allerliefst nog een beetje warm van binnen. En een dot slagroom. Heerlijk."

Bereidingswijze

Deeg voor appeltaart

  1. Meng bloem, suiker en zout door elkaar. Snijd de boter in blokjes en kneed samen met het ei en water door de overige ingrediënten tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat tenminste 30 minuten rusten en stevig worden in de koelkast.

  2. Vet de springvorm in met boter en bedek de bodem met een velletje bakpapier. Strooi wat bloem op het werkblad en rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap van ca. 30 cm doorsnede. Bekleed de bodem en de rand van de ingevette taartvorm met het deeg en snijd het teveel aan deeg langs de bovenrand weg.

Vulling voor appeltaart

  1. Verwarm de oven voor op 180°C met boven- en onderwarmte. 

    Maak je de appeltaart in een heteluchtoven? Verlaag de temperatuur dan naar 160°C. 

  2. Wel de rozijnen. Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen. Snijd de appelpartjes vervolgens in dunne plakjes en meng ze in een kom met de suiker, custardpoeder, kaneel en gewelde rozijnen.

  3. Strooi het paneermeel over de deegbodem en verdeel dan de appelvulling erover. Druk de appelvulling goed stevig aan.

Appeltaart maken

  1. Rol de rest van het deeg uit en snijd hiervan lange repen van circa 1,5 cm breedte. Leg deze repen deeg kruislings op de appelvulling en druk ze iets vast langs de rand. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de taart

  2. Bak de appeltaart in de voorverwarmde oven in circa 60 minuten goudbruin en gaar. Laat hierna de taart in de vorm afkoelen.

  3. Verwarm de abrikozenjam met een klein scheutje water en bestrijk hiermee de bovenkant van de taart, zodat deze een mooie glans krijgt. Snijdt de taart als deze volledig is afgekoeld in mooie punten.

  4. Het liefst serveer je appeltaart met een flinke dot (zelfgemaakte) slagroom. Voor de afwisseling wordt appeltaart ook weleens gegeten met vanille-ijs of -saus. Liever niks van zulks, dan kun je appeltaart natuurlijk ook alleen met een vork serveren.

Waar komt appeltaart vandaan?

Zo’n populair recept voor appeltaart komt niet uit de lucht vallen. Het oudste, bruikbare Nederlandse appeltaart recept komt uit 1752. Maar ook de Fransen en de Britten kennen appeltaart-recepten. Naar het schijnt waren die laatsten de eersten die de appeltaart maakten. Deze apple pie komt uit 1381.

Miniatuur

Welke appels voor appeltaart​?

De lekkerste appeltaart bak je met zoetzure appels die stevig blijven tijdens het bakken. De beste appels voor appeltaart zijn Goudrenette, Elstar en Jonagold.

appels

Hoe lang appeltaart in de oven?

De specifieke baktijd hangt af van de grootte van de taart en de oventemperatuur. Een taart van 24 centimeter doorsnee, en een oventemperatuur van 180°C, is in 60 minuten bakken gaar. Wil je warme appeltaart serveren? Appeltaart opwarmen die je op 150°C  voor 10 tot 15 minuten.

Cheesecake oven

Hoe lang appeltaart bewaren?

Op kamertemperatuur kun je appeltaart tot 2 dagen bewaren. Al smaakt-ie direct uit de oven het lekkerste. In de koelkast bewaar je 'm tot 5 dagen en luchtdicht verpakt. Tip: bewaar de appeltaart in een springvorm zodat-ie zijn vorm goed behoud. Een appeltaart kun je ook invriezen, daar blijft de taart tot 3 maanden goed. 

Klassieke Appeltaart

Welke appels niet in appeltaart?

Uiteraard mag je elke appel gebruiken die je wilt, maar Golden Delicious en Gala kun je beter niet gebruiken in je appeltaart. Deze appels zijn heerlijk zoet maar worden papperig tijdens het bakken. 

Appelpizza

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

1 reactie

Het recept is prima. Smaak ook erg goed. Alleen werden de randen erg hard.
anastasia schoenmaker
15-04-2023

Ook lekker