Wat maakt sorbetijs nou sorbetijs?

Sorbetijs is eigenlijk niet veel meer dan een bevroren mengels van fruit (vruchtensap of vruchtenpuree), water en suiker. Er gaat - in tegenstelling tot roomijs - geen melk of lactosepoeder in sorbetijs, dus het is volledig lactosevrij én vegan. Of het sorbetijs nou zuur of zoet is, vol of mild van smaak: het echte sorbetijs heeft de ultieme balans tussen de juiste schepbaarheid, smaak en smeltpunt.

Je herkent het perfecte sorbetijs aan: 

 • de frisse smaak,
 • typische kristalstructuur,
 • het snelle smelten (zonder dat het waterig wordt),
 • de korte smaakexplosie.

Loopt het water(ijs) je al in de mond? Dan wil je vast snel aan de slag:

Hoe maak je sorbetijs?

De makkelijkste manier om sorbetijs te maken is in een ijsmachine. Maar! Je kunt thuis ook prima sorbetijs maken zonder ijsmachine. Kies een mooie smaakmix (bijvoorbeeld aarbeiensorbet met basilicum of sorbetijs van citroengras) en ga als volgt te werk:

 1. Maak het verse fruit schoon of ontdooi diepvriesfruit en pureer met een staafmixer of roerzeef. Zeef de fruitpuree.
 2. Maak suikersiroop van water en suiker.
 3. Koel de siroop snel af door het in een koude pan of schaal over te gieten, die in een bak met koud water of ijsblokken staat (blijf roeren) en meng met de fruitpuree.

  Maak nu het ijs af in de ijsmachine. 

  Heb je - zoals velen met jou - geen ijsmachine? Dan kun je onderstaande stappen volgen om zonder ijsmachine zelf een heerlijk bakje sorbetijs te serveren:
 4. Zet het ijsmengsel in dezelfde bak in de vriezer. Of, als je sneller ijs wilt, gebruik een brede bak bekleed met bakpapier. (Hoe breder de bak, hoe sneller het mengsel bevriest.)
 5. Roer het na 30-45 los met een vork en herhaal dit ieder half uur. De vierde keer gebruik je een staafmixer. Laat het ijs nog een uur vriezen (-18 graden) voor je het serveert. 

 

Tips voor het lekkerste sorbetijs

Het suikerpercentage voor sorbetijs ligt rond de 28 procent. Gebruik je teveel suiker? Dan wordt het ijs té zoet en verdwijnt de smaak van het fruit. Daarbij verlaagt suiker het vriespunt van ijs: het ijs wordt dus zachter (te zacht). Nog een paar tips:

 • Ga voor minimaal 25% fruit, minimaal 15% citrusvruchten.
 • Gebruik rijp fruit: rijp fruit bevat meer suikers en geeft jouw sorbetijs een extra smaak-boost.
 • Houd je sorbetijs luchtig door een blaadje gelatine toe te voegen.
 • Experimenteer met lekkere smaakmakers (gember! basilicum! koffie! pistache!). 
 • En last but not least: volg het recept of noteer je eigen recepten en verbeter ze - indien nodig - de volgende keer. IJs maken is precisiewerk. Zo heeft iedere fruitsoort heeft een ander suiker en zuurgehalte. 

Waarom zit er suiker in sorbetijs?

De toevoeging van suiker bij sorbetijs is niet voor niets. 24Kitchen's Ruldolph legt uit:

"Wanneer je 100% water in de diepvries zou zetten wordt het een hard ijsblok. Zet je water met daarin opgelost 30% suiker in de diepvries dan krijgt het de structuur die wij lekker vinden." 

Suiker (en/of sacherose, dextrose, glucose, stroop, als je het professioneel aan wilt pakken) is dus hét ingrediënt voor de zachte structuur in ijs. Uiteraard kun je experimenteren met vervangers als honing of ahornsiroop. 

De lekkerste recepten voor sorbetijs: