Kooktips

Rijp voor de pluk: druiven

De druiventrossen hangen vol met rijpe witgroene en roodpaarse druiven. Heb jij het geluk om een druivenstruik in je tuin of op het balkon te hebben? Plukken maar, al die prachtige exemplaren.

Bewaaradvies
Als het oogsttijd is, zijn vaak heel veel druiventrossen tegelijk rijp. Druiven kun je 2 tot 4 dagen op een koele plek of een week in de koelkast bewaren. Leg de druiven onafgedekt op een bord in de koelkast. Wil je de komende seizoenen nog genieten van druiven? Je kunt ze in een plastic zakje of bakje wel 8 tot 10 maanden bewaren in de diepvries.

Eetbare druivenbladeren
De bladeren van de druif zijn ook eetbaar, pluk het liefst de jong, grootste bladeren van de druif (en eigenlijk voor de trossen zich gaan ontwikkelen). In de mediterrane keukens maken ze er heerlijke gerechten mee. Meestal worden de bladeren eerst geweekt in warm water en dan gevuld met bijvoorbeeld groente, vlees of vis. Zorg ervoor dat de bladeren gewassen zijn en verwijder het steeltje en de harde middennerf voor je de bladeren verwerkt.

Zoete & hartige gerechten met druiven



Druivengebakjes

Romige champignon-druivenschotel

Blauwe druiven-roerbakschotel

Cajunkip met gebakken bleekselderij en druiven

Geroosterde druiven met rode wijnzabaione

Kwartels gestoofd in druivensap met cranberrysaus

Fruitspiesen onder de chocoladefontein

Sabayon met druiven en suikerbroodstaafjes

Grape Babe Bobtail