Tomaat ‘steak tartare’

86
Makkelijk
Tomaat ‘steak tartare’

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

’s Middags voorbereiden

Ontvel de tomaten; maak met een mes een kruisje bij de steelaanzet van de tomaten. Dompel ze 10-12 seconden in water dat net tegen de kook aan is en schep ze daarna direct in ijskoud water. Haal de velletjes van de tomaten. Snijd de tomaten in vier parten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in fijne gelijkmatige blokjes. Pel en snipper de sjalot ragfijn. Pluk en hak de peterselie fijn. Snijd de augurkjes in smalle plakjes. Spoel de kappertjes op een zeef af met koud water en laat uitlekken. Meng de sjalot, peterselie, augurkjes en kappertjes door de tomaat. Breng op smaak met de worcestersaus, tabasco, een beetje zeezout en versgemalen peper uit de molen. Meng de mosterd en tomatenketchup goed door elkaar en meng dit vervolgens goed door de tomaat. Hak de olijven ragfijn en meng door de extra vièrge olijfolie.

 

’s Avonds afmaken

Kwarteleitjes

Maak met een mesje voorzichtig een snee in het eitje. Trek met de vingers het eitje open en laat het ei voorzichtig in een stekertje in een bakpan met iets olijfolie vallen. Na circa 2 minuten, als het eiwit gestold is, is het eitje klaar.

Presentatie gerecht

Verdeel de tomaat steak tartare in de ringvorm op borden en druk voorzichtig iets aan. Leg een gebakken kwarteleitje in het midden. Strooi er tuinkers over. Lepel de olijven rondom. Rasp een beetje kaas over de steak tartare.


Wijntip: 100% Sauvignon Blanc

Ik zie ze helemaal voor me: de druivenranken op zacht glooiende, op het zuiden gerichte hellingen. Als het dan ook nog het druivenras sauvignon blanc is en ze op een kalk- en steenrijke bodem groeien, dan heb je de basis voor een heerlijke wijn die uitstekend bij de steak tartare van tomaat past.

Het opvallende aan de Franse sancerre die bij het voorgerecht geschonken wordt is de kleur. Een hele bleke, bijna tere kleur en de zacht groene fonkeling die erin zit. De druiven worden handmatig geplukt, zacht gekneusd en de steeltjes worden met de hand verwijderd. De wijn is op roestvrijstaal vergist waardoor je een mooie balans van zoetrijpe tonen, frisheid en tonen van vers gemaaid gras proeft. De wijn heeft een breed smaakoppervlak en een grande smaakfinale.

Dit is een fantastische lunch- en dinerwijn die gerechten van hoge kwaliteit verdient. Maar schenk hem zeker niet alleen bij het eten. Ook buiten de maaltijd is het een genot om aan dit glas wijn te nippen.

door Corria Houthuizen

Ingredienten

4
Personen

Tomaat ‘steak tartare’

  • 8 pomodori tomaten
  • 1 grote banaansjalot
  • 1 bos bladpeterselie
  • 6 cornichons
  • 1 el kappertjes
  • 1 tl worcestersaus
  • tabasco naar smaak
  • 1 el Dijonmosterd
  • 1 el tomatenkethup
  • 4 el Taggiasche olijven (zonder pit)
  • 6 el fruitige olijfolie extra vièrge
  • 4 kwarteleitjes
  • 1 bakje tuinkers
  • 100 g oude harde boerenkaas

Extra nodig

  • ringvorm van circa 8 cm doorsnede
Tomaat ‘steak tartare’
Geef je waardering
86