Verschillende soorten yoghurt

Eigenlijk zijn er maar twee verschillende soorten yoghurt: roeryoghurt en standyoghurt. Roeryoghurt wordt tijdens het maakproces geroerd, waardoor het vloeibaar wordt. Standyoghurt wordt niet geroerd en rijpt in de verpakking. Daardoor wordt het dik en kan je het niet schenken.

Hollandse yoghurt (mager/halfvol/vol)
Hier in Nederland zien we dit vaak als 'gewone' yoghurt. Het is schenkbaar en wordt meestal verkocht in een (kartonnen) pak. Het grote verschil tussen magere, halfvolle en volle yoghurt is het vetpercentage:

  • Magere yoghurt bevat < 1% vet
  • Halfvolle yoghurt bevat 1-3% vet
  • Volle yoghurt bevat > 3% vet

Wist je dat je van yoghurt ook heel lekker yoghurtijs kan maken?

Griekse yoghurt
Griekse yoghurt is een goed voorbeeld van standyoghurt. Bij Griekse yoghurt wordt het vocht eruit gehaald, waardoor er een dikkere yoghurt overblijft. Aan Griekse yoghurt wordt ook room toegevoegd, hierdoor is Griekse yoghurt heerlijk romig, maar heeft het ook een hoger vetpercentage, namelijk 10%.

Handig: Griekse yoghurt gaat (in tegenstelling tot gewone yoghurt) niet schiften wanneer het warm wordt. Ideaal dus om te gebruiken in warme gerechten!

Lees ook: waar heeft Griekse yoghurt een positief effect op?

Turkse yoghurt
Turkse yoghurt wordt net als Griekse yoghurt ook uitgelekt, waardoor een dikkere yoghurt overblijft. Er bestaan verschillende versies, deze verschillen voornamelijk in dikte.

Bulgaarse yoghurt
Deze yoghurt wordt gemaakt van magere melkpoeder en ingedikte melk (de melk wordt ingedampt). Hierdoor is Bulgaarse yoghurt ook wat dikker en een stuk vetter dan gewone yoghurt.

Hangop
Hangop is eigenlijk niets anders dan (Hollandse) yoghurt, uitgelekt in een theedoek. Hierdoor verdwijnt al het vocht en blijft er een dikke yoghurt over die qua structuur een beetje lijkt op kwark. 

Extra leuk: je kan hangop heel makkelijk zelf maken! Het is de ideale basis voor een heerlijk nagerecht. 

Maar... What about kwark?

We zien je denken: kwark ontbreekt in dit handige, overzichtelijke rijtje. Dat klopt. Raar, maar waar: kwark is helemaal geen yoghurt! Om kwark te maken worden (zoals bij yoghurt) niet alleen melkzuurbacteriën aan melk toegevoegd, maar ook stremsel. Hierdoor kan je kwark eigenlijk meer zien als een ongerijpte, hele verse kaas.