Gekonfijte rabarber met aardbei en yoghurtijs

6
Gemiddeld

Bereidingswijze

2 uur en 15 minuten totale tijd

Gekonfijte rabarber
Was en pel de schil van de rabarber. Houd de schillen appart. Breng het water en de suiker aan de kook en voeg de schillen toe. Snijd de rabarber net zo groot als de lengte van de diepe bak. Verdeel de rabarbersstukken in de diepe bak. Giet het vocht over de rabarber. Dek de rabarber af met een laagje keukenpapier en vel plastic folie. Laat circa 2 uur konfijten.

Biscuit
Verwarm de oven voor op 170 °C. Snijd de basilicum grof en maal de basilicum met een beetje suiker fijn. Rest van de suiker in delen toe en maal fijn. Klop het ei met de basilicumsuiker luchtig. Zeef de bloem en spatel voorzichtig door het luchtige schuim. Schep het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm. Bak het biscuit circa 30 minuten.

Hangop
Hang de yoghurt uit in een doek op een bolzeef voor een nacht. Laat minimaal 2 uur hangen, maar liever een nacht. Roer de poedersuiker door de hangop en schep in een spuitzak. Hou de wei achter.

Gemarineerde aardbeien
Maak de helft van de aardbeien schoon, snijd in vieren en marineer afgedekt met plasticfolie circa 10 minuten in de wei.

Yoghurtsorbet
Meng beide ingredienten goed met elkaar en draai tot ijs in de ijsmachine.

Gekonfijte citroenschil
Breng het water met de suiker aan de kook. Schil de citroen met een dunschiller, probeer geen wit mee te schillen. Snijd dunne reepjes van de schil voeg toe aan de siroop en breng nog een keer aan de kook. Bewaar de citroenschil met de siroop in een afgesloten pot.

Aardbeibouillon
Meng de rest van de aardbeien in een kom met de suiker en het water. Dek af met plastic folie en schut een keer om. Verwarm de afgedekte kom met aardbeien au bain-marie, zet het vuur uit zodra het water kookt.

Opmaak
Los het biscuit en snijd in plakken van 10x2 centimeter. Leg er twee rabarberstengels naast. Spuit doppen hangop langs het biscuit. Verdeel enkele gemarineerde aardbeien op, serveer met wat gekonfijte citroenschil, quenelles yoghurtsorbet. Garneer met basilicum. Serveer aan tafel de aardbeibouillon erbij.

Ingredienten

4
Personen

Voor de gekonfijte rabarber

  • 250 g rabarber
  • 350 ml water
  • 350 g suiker

Voor het biscuit

  • 1 bos basilicum
  • 125 g suiker
  • 250 g ei
  • 125 g bloem

Voor de hangop

  • 500 g volle yoghurt
  • 2 tl poedersuiker

Voor de gemarineerde aardbeien

  • 200 g aardbeien
  • wei van de hangop

Voor de yoghurtsorbet

  • 350 g volle yoghurt
  • 150 g basterdsuiker

Voor de aardbeienbouillon

  • 250 g aardbeien
  • 100 g suiker
  • 50 ml water

Voor de gekonfijte citroenschil

  • 150 g suiker
  • 150 ml water
  • 2 citroenen

Extra nodig

  • spuitzak
  • bolzeef
  • 2 diepe bakken van circa 20 x 30 cm
  • ijsmachine
Geef je waardering
6