De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Paksoi bereiden: de lekkerste recepten & tips

Paksoi (of pak-choi) is een lekker knapperige Chinese kool die het bijzonder goed doet in Aziatische (wok)gerechten. Maar vergis je niet! Deze veelzijdige groente is van alle markten thuis en vind je dus veel terug salades, soepen en zelfs als stamppot. Wil je weten hoe je paksoi kunt bereiden? Van koken, stomen tot stampen: we zetten alle opties op een rij. Inclusief de lekkerste recepten met paksoi!

Paksoi bereiden: recepten & tips

Hoe bereid je paksoi?

Paksoi is een Aziatische groente met knapperige witte of groene stelen en donkere bladeren. Deze veelzijdige Chinese kool kun je - voornamelijk dankzij de neutrale smaak en lekkere beet - heel makkelijk en op talloze manieren bereiden. 

  • Koken
  • Wokken of roerbakken
  • Stoven
  • Stamppot

Wat je ook gaat maken met paksoi (soep, roerbakgerecht of stamppot); eigenlijk geldt voor alle bereidingen hetzelfde basisprincipe:

  1. Koop de paksoi zo vers mogelijk. Verse paksoi herken je aan spierwitte stengels en knalgroene bladeren. (Neigen de stengels een tikkie naar geel en betrap je het blad op bruine soppige of juist droge randjes, zoek dan vooral verder.)
  2. Paksoi snijden. Snijd het kontje van de paksoi en was de losse stengels. Snijd het bladgroen eraf. “Dat groen hoef je niet weg te gooien. Je kunt het wel eten, maar je moet het korter garen dan de stelen”, zegt 24Kitchen’s Hugo Kennis. De witte stelen van de paksoi kunnen in repen van een halve tot een hele centimeter. Zo houd je nog genoeg bite (fijner gesneden wordt het snel een papperige massa). 
  3. Kook, wok of stoof de witte stelen in ongeveer 2-3 minuten beetgaar; knapperig is de paksoi het lekkerste.
  4. Voeg op het allerlaatst de bladeren toe - deze zijn in een halve tot 1 minuut klaar.

Hoe gezond is paksoi?

Paksoi zit ramvol met vitaminen en telt maar weinig calorieën (slechts 16 per 100 gram). Oftewel: paksoi is gezond, maar ervan aankomen: ho maar. 

De groente bevat onder andere foliumzuur, wat een rol speelt bij de productie en het herstel van DNA. Maar in paksoi schuilt ook vitamine C en E, het barst van de antioxidanten en biedt de nodige mineralen en vezels.

Fact: paksoi is een koolsoort, maar net als andijvie en sla bladgroente. De paksoi die je in de supermarkt vindt, komt meestal 'gewoon' uit de Nederlandse kassen. 

Boksoi: mini-paksoi

Boksoi (of baby-paksoi / mini-pak choy) is het kleine broertje van de paksoi en heeft dezelfde looks: Oosterse kool met groene bladeren en witte onderkant - zie de foto hieronder. Het enige verschil is dat-ie simpelweg eerder wordt geoogst en een mildere smaak heeft dan paksoi.

Baksoi kun je door zijn bescheiden formaat in zijn geheel stomen of koken en serveren als bijgerecht of in een Thaise soep of curry. Het kleine kooltje doet het, net als paksoi, ook erg goed naast een visje.

Het enige nadeel is dat je boksoi waarschijnlijk niet zo makkelijk in de supermarkt zult vinden. Vraagt het recept om een baby-paksoi maar kun je die niet vinden? Gebruik dan gerust de gewone paksoi. 

Zin om iets lekkers te maken met paksoi?

Paksoi is op zichzelf al heerlijk door ‘m alleen te snijden en in een scheutje (sesam)olie te wokken met knoflook, rode peper en een beetje sojasaus. Maar je vindt de kool ook vaak in Aziatische recepten als ramenmihoen en pad thai. De licht-ziltige smaak combineert goed met sauzen als hoisin.

Maken? Op 24Kitchen hebben we een ruim aanbod aan recepten met paksoi die zoetjes aan blijft uitbreiden:

Lekkerste recepten

De lekkerste recepten met paksoi

Paksoi recepten

  • Pittige tofukruimels met sobanoedels en paksoi

    Tofu is een perfecte vleesvervanger en is superlekker! Probeer deze tofukruimels met sobanoedels eens.

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Hugo Kennis
    Hugo Kennis de Brigade
  • Aziatische scheermessen met gewokte sugarsnaps, paksoi en noedels

    Aziatische scheermessen bereiden lijkt misschien een hele uitdaging. Maar het is veel makkelijker dan je denkt!

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Hugo Kennis
    Hugo Kennis de Brigade
  • Zalm & paksoi met hoisinsaus

    Een lekkere maaltijd uit het programma De Frisse Start. Deze zalm & paksoi met hoisinsaus staat al binnen een half uur op tafel!

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Danny Jansen
    Danny Jansen
  • Geroosterde Balinese kip

    Deze kip bereid je in de oven of rooster je op de barbecue.

    Een recept van Danny Jansen
    Danny Jansen
  • Surinaamse bami recept

    Ben je ook zo gek op Surinaamse bami? Met dit recept kun je het eenvoudig zelf op tafel zetten. Binnen 30 minuten klaar mét sambal. Maak het met 24Kitchen.

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Job en Perry
    Miniatuurvoorbeeld
  • Snelle ramen

    Deze snelle miso ramen zijn om je vingers bij af te likken, zó lekker. Probeer het snelle ramen recept van Job & Perry. 

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Job en Perry
    Miniatuurvoorbeeld
  • Mihoen Singapore

    Wist je dat mihoen Singapore een superlekker gerecht is? Zo niet, dan is het tijd om dit gerecht te proberen!

    voorbereidingstijd 40 min
    Een recept van Job en Perry
    Miniatuurvoorbeeld
  • Pad thai met shiitakes, gember en sesamzaad

    Een eenvoudig maar superlekker gerecht dat veel smaak heeft. Gebruik boekweit- of bruinerijstnoedels voor een glutenvrije versie.

    voorbereidingstijd 20 min
  • Crispy kip met bimi en rijst

    Lekkere gerkuide crispy kip met zachte bimi en rijst.

    Een recept van Roberta Pagnier
    Miniatuurvoorbeeld
  • Aziatische maaltijdsalade met zalm

    Gebruik eens vis in je maaltijdsalade! Deze heerlijke Aziatische maaltijdsalade met zalm staat binnen 30 minuten op tafel en zit bombol smaak.

    Een recept van Danny Jansen
    Danny Jansen
  • Shakin’ beef met gember

    Snijd het vet van de lendenbiefstuk in kleine blokjes, strooi ze in een koude koekenpan met antiaanbaklaag en bak ze op matig hoog vuur krokant.

    Een recept van Jamie Oliver
    Miniatuur
  • Chinese wok van oma Ciska
    Oma Ciska laat aan Danny Jansen zien hoe je een heerlijke Chinese wok maakt. Dus duik snel de keuken in en tover een verrukkelijk gerecht op tafel.
    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Danny Jansen
    Danny Jansen

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.