Hoe bereid je paksoi?
Paksoi is een Aziatische groente met knapperige witte of groene stelen en donkere bladeren. Deze veelzijdige Chinese kool kun je - voornamelijk dankzij de neutrale smaak en lekkere beet - heel makkelijk en op talloze manieren bereiden.
- Koken
- Wokken of roerbakken
- Stoven
- Stamppot
Wat je ook gaat maken met paksoi (soep, roerbakgerecht of stamppot); eigenlijk geldt voor alle bereidingen hetzelfde basisprincipe:
- Koop de paksoi zo vers mogelijk. Verse paksoi herken je aan spierwitte stengels en knalgroene bladeren. (Neigen de stengels een tikkie naar geel en betrap je het blad op bruine soppige of juist droge randjes, zoek dan vooral verder.)
- Paksoi snijden. Snijd het kontje van de paksoi en was de losse stengels. Snijd het bladgroen eraf. “Dat groen hoef je niet weg te gooien. Je kunt het wel eten, maar je moet het korter garen dan de stelen”, zegt 24Kitchen’s Hugo Kennis. De witte stelen van de paksoi kunnen in repen van een halve tot een hele centimeter. Zo houd je nog genoeg bite (fijner gesneden wordt het snel een papperige massa).
- Kook, wok of stoof de witte stelen in ongeveer 2-3 minuten beetgaar; knapperig is de paksoi het lekkerste.
- Voeg op het allerlaatst de bladeren toe - deze zijn in een halve tot 1 minuut klaar.
Hoe gezond is paksoi?
Paksoi zit ramvol met vitaminen en telt maar weinig calorieën (slechts 16 per 100 gram). Oftewel: paksoi is gezond, maar ervan aankomen: ho maar.
De groente bevat onder andere foliumzuur, wat een rol speelt bij de productie en het herstel van DNA. Maar in paksoi schuilt ook vitamine C en E, het barst van de antioxidanten en biedt de nodige mineralen en vezels.
Fact: paksoi is een koolsoort, maar net als andijvie en sla bladgroente. De paksoi die je in de supermarkt vindt, komt meestal 'gewoon' uit de Nederlandse kassen.
-
Shutterstock
Boksoi: mini-paksoi
Boksoi (of baby-paksoi / mini-pak choy) is het kleine broertje van de paksoi en heeft dezelfde looks: Oosterse kool met groene bladeren en witte onderkant - zie de foto hieronder. Het enige verschil is dat-ie simpelweg eerder wordt geoogst en een mildere smaak heeft dan paksoi.
Baksoi kun je door zijn bescheiden formaat in zijn geheel stomen of koken en serveren als bijgerecht of in een Thaise soep of curry. Het kleine kooltje doet het, net als paksoi, ook erg goed naast een visje.
Het enige nadeel is dat je boksoi waarschijnlijk niet zo makkelijk in de supermarkt zult vinden. Vraagt het recept om een baby-paksoi maar kun je die niet vinden? Gebruik dan gerust de gewone paksoi.
-
Shutterstock
Zin om iets lekkers te maken met paksoi?
Paksoi is op zichzelf al heerlijk door ‘m alleen te snijden en in een scheutje (sesam)olie te wokken met knoflook, rode peper en een beetje sojasaus. Maar je vindt de kool ook vaak in Aziatische recepten als ramen, mihoen en pad thai. De licht-ziltige smaak combineert goed met sauzen als hoisin.
Maken? Op 24Kitchen hebben we een ruim aanbod aan recepten met paksoi die zoetjes aan blijft uitbreiden: