Deze Balinese-stijl kip bereid je in de oven of rooster je op de barbecue.

Danny Jansen

Ingredienten

4
Personen

Geroosterde Balinese kip

  • 1 scharrelkip
  • 1 flinke ui
  • 2 stengels citroengras
  • 3 cm verse gemberwortel

  • 3 knoflooktenen
  • 1 tl korianderzaad
  • 5 kemirinoten
  • 1 rode peper
  • zonnebloemolie
  • 2 cm laos
  • 1 el kurkuma
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 el palmsuiker
  • 1 paksoi
  • 1 rode paprika
  • 200 gr sperziebonen
  • 200 gr bloemkool
  • ketjap manis

Benodigdheden

  • vijzel
  • satéstokjes
  • wok

Bereidingswijze

Totale tijd: 40 minuten
  1. Knip de kip aan de rugkant open en druk de kip plat. Spies 2 satéstokjes in de kip zodat deze zijn platte vorm behoudt. Pel en snijd de ui in halve ringen. Kneus de sereh en leg er een knoop in. Schil en rasp de djahé. Pel de knoflook. Vijzel de ketoembar, kemirinoten, knoflook en peper.
  2. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan en fruit de gevijzelde specerijen met de laos, koenjit en ui. Voeg de kip toe en bak circa 4 minuten mee. Blus de kip af met kokosmelk, voeg de gula djawa toe en laat circa 15 minuten garen op laag vuur.
  3. Verwarm de grill van de oven voor op 180 °C. Laat de kip uitlekken, dep droog en gril de kip in circa 20 minuten rondom goudbruin en krokant. Serveer het kookvocht als saus bij de kip.
  4. Snijd de paksoi in stukjes. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes. Maak de sperziebonen schoon en snijd ze doormidden. Snijd de bloemkool in roosjes. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wok en bak de groenten circa 2 minuten. Blus af met een klein scheutje ketjap. Serveer bij de ajam pangang.

Geef je waardering

103
Geroosterde Balinese kip