De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

Koolhydraatarm dieet: dit zijn de voor- en nadelen

Koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarm dieet: wat is het?

Wie zwicht voor een koolhydraatarm dieet eet zo’n 20 tot 60 gram koolhydraten per dag, legt Ludidi uit. Dat is een stuk minder dan wat wordt aanbevolen in de algemene richtlijnen. De Gezondheidsraad adviseert dat bij volwassenen tussen 40% en 70% van alle calorieën uit koolhydraten wordt gehaald. Dat komt in praktijk bij een gemiddelde volwassene neer op zo’n 225 gram koolhydraten per dag. 

Bij een koolhydraatarm dieet eet je dus een stuk minder suikers. Dat hoeft niet meteen een peulenschil te zijn als je gewend bent aan koolhydraten, zoals het gros van de Westerse maatschappij. Om die reden kan het weleens lastig zijn om vol te houden. Geestelijk en lichamelijk. Je kunt snakken naar verschillende soorten koolhydraten. Maar vergeet niet dat je lichaam ook gewend is geraakt aan de hoeveelheid koolhydraten die je eet, waardoor het gewend is geraakt om dit als voornaamste energiebron te gebruiken. Bij een koolhydraatarm dieet moet je echt letten op wat je eet en de keuze in voeding wordt een stuk beperkter. Niet iedereen vindt het eten van minder suikers lekker, “je moet er wel van houden, want anders is het nog lastiger om vol te houden”, beaamt de doc.

Voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat je minder energie uit koolhydraten tot je neemt, wat er toe leidt dat je gewicht kunt verliezen. Dus is de vraag of een koolhydraatarm dieet helpt bij afvallen, dan is het antwoord ‘ja’. Dr. Ludidi legt uit dat wanneer je minder energie uit koolhydraten tot je neemt, het lichaam moet overschakelen op andere energieleveranciers. Wanneer je maar 20 tot 60 gram koolhydraten per dag eet bij een koolhydraatarm dieet zal het lichaam overschakelen op ketose en z'n energie halen uit ketonen en vetten, waardoor je meer vet verbrandt.

Koolhydraatarm dieet: ervaring

Dr. Ludidi eet zelf ook koolhydraatarm. “Ik merk dat mijn energielevering stabieler is.” Wanneer je lichaam energie haalt uit vet, zal je bloedsuikerspiegel meer stabiliseren, waardoor je minder suikerpieken-en dalen hebt en je je energie ook gelijkmatiger kunt gebruiken. Daarbij verbrand je meer vet. 

Wanneer je het gebruik van koolhydraten naar het nulpunt trekt komen ketonen vrij. Misschien het je weleens iemand horen zeggen dat het lichaam dan in ‘ketose’ raakt. Die ketonen worden dan ingezet als energiebron. 

Koolhydraatarm dieet gezond?

"Als je overstapt op een koolhydraatarm dieet is het goed te weten dat je niet simpelweg alle koolhydraten kunt weglaten en dan klaar bent. Je zult de koolhydraten wel moeten vervangen door iets anders: eet ietsje meer vetten en vergroot de inname van je groenten!"

Ook is het belangrijk om zoveel mogelijk onbewerkt eten te eten. Doordat het aan te bevelen is om meer groenten te eten en je meer onbewerkt voedsel eet, krijg je meer voedingsstoffen en minder 'zooi' binnen. Dus vraag je aan dr. Ludidi of zo’n koolhydraatarm dieet gezond is, dan zal hij de vraag beantwoorden met ‘ja’, mede om die redenen.

Koolhydraatarm brood, snacks en crackers 

Tegenwoordig is er een keur aan koolhydraatarm eten verkrijgbaar. Denk aan koolhydraatarm brood, kant-en-klare koolhydraatarme snacks, koolhydraatarme crackers en dergelijke. Vaak wordt gedacht dat het je helpt om af te vallen, toch heeft dat twee kanten. Wanneer je af en toe koolhydraatarm eten zoals het bovenstaande neemt, als onderdeel van een koolhydraatarm dieet, zul je er zeker door afvallen. Maar dan heeft meer te maken met dat hele koolhydraatarme dieet, dan met de producten zelf. Qua calorieën scheelt het niet zoveel. Wel is er een verschil in de hoeveelheid eiwitten en vetten. Er moet iets tegenover die verminderde hoeveelheid koolhydraten staan. Je kunt het genoemde koolhydraatarme eten overigens niet herkennen aan de term ‘koolhydraatarm’, want die mag eigenlijk niet gebruikt worden op die manier. Producten kun je herkennen aan ‘met minder koolhydraten’ en ’met een verlaagd koolhydraatgehalte’. 

Toch noemt dr. Ludidi niks van dat al als je ernaar vraagt wat hij dan eet op een dag. Zo noemt hij dat je bijvoorbeeld als lunch prima een gebakken kippendij met gegrilde asperges, courgette en paprika op een bedje rucola kunt eten. De dag start hij graag met een hoop eieren. Wel geeft hij aan dat de keuze een stuk beperkter is. Daarom bieden we graag een hulplijn met een legio aan koolhydraatarme recepten.

Lekkerste recepten

Koolhydraatarm dieet: recepten