Zelf bladerdeeg maken is best een aardig karweitje. Maar hartstikke leuk om zelf een keertje uit te proberen met een eindresultaat waar je ontzettend trots op mag zijn. 

Rudolph van Veen

Ingredienten

1
Personen

  • 250 g bloem
  • 1 mespunt zout
  • 140 ml ijskoud water
  • 50 g boter
  • 200 g koude boter

Bereidingswijze

Totale tijd: 3 uur en 45 minuten

Dit recept is goed voor 600 g bladerdeeg. 

Stap 1:
Meng de bloem, zout, water en de boter. Kneed het geheel tot een soepel deeg.

Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Stap 2:
Rol de koude boter tussen twee velletjes plasticfolie uit tot een vierkante plak met een dikte van circa 1 cm en laat het weer terug koud worden in de koelkast.

Stap 3:
Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg iets uit. Rol de vier hoeken iets dunner uit. Leg de koude plak boter op het dikkere stuk van het deeg en vouw de hoeken van het deeg nu over de boter. Hierdoor zit de plak boter ingevouwen in het deeg. Leg het deeg 30 minuten in de koelkast om weer op te stijven. Het is belangrijk dat vooral de boter in het deeg heel koud blijft.

Stap 4:
Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 40 x 15 cm en vouw het deeg in drieën. Draai het een kwartslag en rol het opnieuw uit tot 40 x 15 cm. Vouw het opnieuw in drieën op. Het twee keer uitrollen en opvouwen van het deeg heet een ‘toer’.

Stap 5:
Leg het bladerdeeg 30 minuten in de koelkast en herhaal deze toer nog twee keer.

Stap 6:
Het bladerdeeg is klaar voor gebruik als het drie hele toeren heeft gekregen. Laat het deeg weer minstens 30 minuten rusten in de koelkast voordat je het verder verwerkt.

Geef je waardering

81
Bladerdeeg maken