Heerlijke wentelteefjes met kaneel passen perfect bij een zondagochtend. 

Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

12
Porties

Briochedeeg

  • 500 g patentbloem
  • 25 g kristalsuiker
  • 5 g fijn zout
  • 30 g verse gist (10 gr gedroogde gist)
  • 150 g volle melk
  • 100 g eieren (2 stuks)
  • 175 g boter

Wentelteefjesmengsel

  • 150 g eieren (3 stuks)
  • 150 g volle melk
  • 40 g kristalsuiker
  • 1 tl kaneelpoeder

Fruitchutney

  • 250 g gemengde gedroogde zuidvruchten
  • 100 g kristalsuiker
  • 100 g gembersiroop
  • 100 g rode wijn

Garnering

  • boter
  • rietsuiker

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur

Briochedeeg
1) Begin met het maken van het briochedeeg. Hiervoor meng je de melk met suiker en het zout. Gebruik je verse gist dan los je deze op in lauwwarme melk. Zeker niet te heet laten worden dan gaat de gist ‘dood’. Ongeveer 20 graden is warm zat. Zodra het koude van de melk af is, is het eigenlijk voldoende. Voeg je gistmengsel bij de kom met de bloem. Voeg hier de eieren bij en meng dit met de deeghaak tot een soepel deeg.

2) Maak van de boter kleine blokjes en zet deze even in de vriezer of wat langer in de koelkast. Ze hoeven niet bevroren te zijn maar wel zo koud mogelijk.

3) Het volgende onderdeel gaat het makkelijkste met je handen. Voeg elke keer wat van de blokjes boter toe en kneed dit zo snel mogelijk (anders smelt de boter weer door de warmte van je handen) tot een mooi soepel deeg.

4) Vorm het deeg nu in een bol en leg dit in een kom die je een beetje met olie inwrijft. Dit om te voorkomen dat het deeg straks aan de kom vastzit geplakt. Laat het eerst een 90 minuten rijzen buiten de koelkast. Dek de kom wel af met een (schone) theedoek. Zet het deeg hierna nog eens 6 uur in de koeling.

5) Bol het deeg nu nog een keer op. Vet een cakeblik van 25 cm goed in en leg hier je briochedeeg in. Laat het wederom een uur rijzen.

6) Verwarm de oven voor op 170˚C.

Wentelteefjesmengsel
1) Klop met een vork een eidooier even goed los en bestrijk met een kwastje het brood met het ei. Bak dit in de oven voor ongeveer 40 minuten of tot goudbruin en gaar.

2) Voor je wentelteefjesmix doe je alle ingrediënten bij elkaar in een lage brede kom (je brood moet er zo inpassen) en je klopt dit even door met een vork. Snijd alle zuidvruchten in kleine stukjes.

Fruitchutney
1) Neem een kleine steelpan en voeg hier de gembersiroop, de suiker en de rode wijn aan toe. Doe de stukjes gedroogd fruit erin en breng dit op niet al te hoog vuur aan de kook. Laat het een minuutje of 6 doorpruttelen.

Garnering
1) Je versgebakken brioche snijd je nu in dikke plakken. Wentel plak voor plak door je wentelteefjesmix. Laat het brood zich even volzuigen maar ook weer niet te lang. Dan valt het brood uit elkaar. Je kunt dit natuurlijk ook heel goed doen met wat ouder brioche brood. Handig om te onthouden als je nog brioche over hebt.

2) Verhit een koekenpan met wat boter. Bak nu de plakken brioche aan beide kanten mooi goudbruin. Bestrooi ze nu met een beetje rietsuiker, draai de suikerkant om en bak ze nog even. Leg je wentelteefjes nu met de ongesuikerde kant op een bord. Serveer met de fruitchutney erbij en eventueel nog wat poedersuiker erover.

Geef je waardering

34
WENTELTEEFJES MET KANEEL.jpg
 WENTELTEEFJES MET KANEEL 2.jpg