Warak enab (gevulde wijnbladeren)

43
Gemiddeld

Bereidingswijze

1 uur totale tijd

Vulling
Spoel de rijst af en laat uitlekken. Snijd de peterselie heel fijn. Vijzel de piment. Kneed de piment, kaneel, rijst, peterselie en munt door het gehakt en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Gevulde wijnbladeren
Spoel de druivenbladeren af in heet water en verwijder de harde nerf. Schep een theelepel vulling (let op heel weinig!) in het midden van het blad (nerf naar boven), rol vanaf de nerf een stukje (heel strak) en vouw de zijkanten naar binnen, rol nu verder, zo strak mogelijk. De wijnbladsigaartjes moeten zo dun mogelijk worden. Herhaal tot de bladeren en vulling op zijn.

Stoof
Snijd de tomaten in plakken en verdeel over de bodem van een pan. Verdeel de wijnbladsigaartjes, in een cirkel, strak tegen elkaar aan, over de bodem van de pan met de zoomzijde naar beneden. Schenk er zoveel water overheen dat de gevulde wijnbladeren onder staan. Bestrooi nog met een beetje zout. Zet een ovenvast schaaltje of schoteltje op de wijnbladeren en kook de wijnbladeren in circa 20 minuten gaar. Snijd de citroen in plakjes en leg ze op de wijnbladeren. Kook de wijnbladeren nog circa 10 minuten. Giet het meeste vocht af en serveer.

Zowel lekker als ze warm of koud worden geserveerd.

Tip: je kunt ook je eigen wijnbladeren voorbereiden. Blancheer ze kort in koken water met zout. Dep ze droog en gebruik ze direct, of vries ze in. Wil je ze inmaken dan vouw je de geblancheerde wijnbladeren in een uitgekookte bewaarpot en vul met grof zeezout of zeer zout water. Bewaar op een koele donkere plek of in de koelkast.

Ingredienten

4
Personen

Warak enab

  • 190 g rijst
  • 1 bosje peterselie
  • 2 tl piment (allspice)
  • 1 el kaneel
  • 500 g lamsgehakt
  • 2 el gedroogde munt
  • 60 druivenbladeren
  • 2 vleestomaten
  • 1 citroen

Extra nodig

  • ovenvast schaaltje
Geef je waardering
43