The Taste of Cooking: Bloemkool

3
Gemiddeld

Bereidingswijze

1 uur totale tijd

Salade van knapperige bloemkool met gesmolten zachte geitenkaas, salsa verde, cantharellen, groene appel en gerookte eendenborst

  • Voorbereiding; wel de ansjovisfilets 30 minuten in de koude melk. Snij de augurkjes fijn en de knoflook fijngesnipperd. Spoel de kappertjes met koud water af. Pluk de blaadjes van de basilicum, dragon en bladpeterselie. Maak de cantharellen schoon.
  • Verdeel de bloemkool in roosjes en was ze.
  • Blancheer de bloemkoolroosjes in ca. 2 minuten beetgaar in ruim kokend water met melk en zeezout. Giet ze op een bolzeef en laat ze uitlekken. 
  • Salsa verde; was de kruiden voorzichtig in ruim koud water en droog ze in de slacentrifuge. Meng augurk, kappertjes, mosterd, knoflook en voeg de olijfolie toe. Spoel de ansjovis af, dep ze droog en snijd ze fijn. Roer de kruiden en de ansjovis door de olijfoliebasis en breng de salsa verde op smaak met zeezout en peper uit de molen.
  • Cantharellen; maak de cantharellen schoon. Verhit een koekenpan met een beetje plantaardige olie, bak de cantharellen 2-3 minuten op middelhoog vuur.
  • Geitenkaas; breng slagroom en melk samen aan de kook. Neem de pan van de warmtebron, kruimel de geitenkaas erin en roer tot een gladde crème.

Presentatie; verdeel de bloemkoolroosjes speels over het bord. Lepel er gesmolten geitenkaas over. Snijd de gerookte eendenborst in dunne plakken en leg tegen de bloemkool aan. Snijd de appel in dunne plakken en daarna in smalle repen (julienne).

Crémeuse

  • Voorbereiding; snipper de ui en knoflook fijn. Snij de aardappels in blokjes van 1 cm.
  • Verdeel de bloemkool in gelijke roosjes. Houd er enkele achter voor garnituur in de crémeuse.
  • Verwarm olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook glazig, voeg korianderzaad en bloemkool toe en verwarm 1 minuut mee.
  • Blus af met bouillon en melk, voeg de aardappel toe en laat circa 10 minuten zachtjes koken tot de bloemkool gaar is. Voeg de slagroom toe, breng opnieuw aan de kook en pureer de soep met de staafmixer. Giet door een fijnmazige zeef in een schone pan en breng indien nodig nog op smaak met iets zeezout.

 

Ingredienten

4
Personen

Salade

  • 1 kleine bloemkool
  • 200 ml volle melk
  • 250 g cantharellen
  • 1 gerookte tamme eendenborst (ca 200 gr)
  • 1 Granny Smith appel

Salsa verde

  • 6 ansjovisfilets
  • 100 ml koude melk
  • 2 el zoetzure augurkjes
  • 1 el kappertjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 0.5 el gladde mosterd
  • 100 ml olijfolie extra vergine
  • 1 bosje basilicum
  • 1 klein bosje dragon
  • 1 klein bosje bladpeterselie

Gesmolten geitenkaas

  • 200 g zachte geitenkaas
  • 100 ml slagroom
  • 50 ml koude melk

Crémeuse

  • 1 kleine bloemkool
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 750 ml krachtige kippenbouillon (eventueel groentebouillon)
  • 250 ml volle melk
  • 2 middelgrote bloemige aardappels
  • 200 ml slagroom
Geef je waardering
3