Stockholmse zalmtraktaties

2
Makkelijk

Bereidingswijze

40 minuten totale tijd

Zweedse kruidencake
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Pel en snipper de sjalot. Pluk en hak de kruiden. Verhit de boter in een pan en fruit het sjalotje en de kappertjes circa 3 minuten. Laat afkoelen. Meng met een garde de bloem, volkorenmeel en het bakpoeder. Meng in een andere kom de eieren met de karnemelk, olie, kruiden en de gebakken sjalot en kappertjes. Breng op smaak met een beetje zout en wat versgemalen peper. Roer beide mengsels door elkaar. Vet het bakblik in en bekleed met bakpapier en schenk het beslag erin. Bak de cake in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen. 

Topping
Pluk en hak de kruiden. Halveer de citroen en pers het sap eruit. Meng samen met de kruiden door de crème fraîche. Breng op smaak met wat versgemalen peper.

Cocktailgarnalen
Meng de mayonaise met de tomatenketchup, cognac, whisky tot een saus. Roer de garnalen door met de saus.

Noorse salade
Pluk en halveer de blaadjes van de little gem. Pel en snijd de rode ui in dunne ringen. Meng de little gem met de rode ui en de kappertjes.

Opmaak
Smeer de topping op de knäckebrödjes. Verdeel de gerookte zalm over de roomkaastopping. Verdeel de cocktailgarnalen en de saus over de topping en verdeel daarover de salade. Snijd de helft van de kruidencake in kleine blokjes en verdeel over het knäckebröd. Garneer met dille.

Tip: Serveer de andere helft van de kruidencake bij bijvoorbeeld een soep of een salade.

Ingredienten

10
Porties

Zweedse kruidencake

  • 1 sjalot
  • 0.5 bos dille
  • 0.5 bos peterselie
  • 30 g roomboter
  • 1 el kappertjes
  • 150 g bloem
  • 150 g volkorenmeel
  • 9 g bakpoeder
  • 2 grote eieren
  • 300 ml karnemelk
  • 80 ml zonnebloemolie

Topping

  • 0.5 bos dille
  • 0.5 bos peterselie
  • 1 citroen
  • 150 g crème fraîche

Cocktailgarnalen

  • 3 el mayonaise
  • 1 el tomatenketchup
  • 1 el cognac
  • 1 el wiskey
  • 200 g cocktailgarnalen

Noorse salade

  • 1 little gem
  • 1 rode ui
  • 1 el kappertjes

Opmaak

  • 10 ronde knäckebrödjes
  • 500 g gerookte zalm

Extra nodig

  • vierkante bakblik van 21 x 21 cm
  • bakplaat
  • bakpapier
Geef je waardering
2