’s Middags voorbereiden
Melba
Verwarm de oven voor op 125 °C.
Snijd de korstjes van het brood. Rol het brood, tussen twee vellen plasticfolie, met een deegroller flinterdun uit. Strijk er met een kwast pompoenpitolie over. Rol de plak op in de vorm van een cannelloni-buisje. Leg de rolletjes met de sluitkant naar beneden op bakpapier en droog ze in 50 minuten in de oven krokant en goudbruin.
Prei-venkelsoep
Snijd het donker groene gedeelte van de prei en halveer het witte gedeelte van de prei (circa 300 gram) in de lengte. Was de prei en snijd het wit van de prei in stukken. Verwijder de harde kern van de venkel en snijd de venkel in stukken. Schil en snijd de aardappel in kleine blokjes.
Verhit olijfolie in een soeppan en fruit hierin de prei en venkel in circa 2 minuten glazig. Voeg de aardappel, foelie en bouillon toe en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken. Haal intussen de blaadjes van de peterselie en dompel ze 30 seconden in kokend water (zonder zout), spoel direct koud af op een zeef en knijp al het vocht eruit. Voeg de melk en room toe aan de preisoep en breng nogmaals aan de kook. Pureer de soep in de blender samen met de bladpeterselie. Schenk door een fijne bolzeef en breng indien nodig nog op smaak met zeezout.
Anijsroom
Klop de slagroom op tot yoghurt dikte, voeg de anijsdrank toe en klop verder tot het lobbig is. Zet deze afgedekt en koud weg in de koelkast.
Roquefortmousse
Laat de mascarpone op kamertemperatuur komen en roer smeuïg. Kruimel de roquefort erbij en meng goed door elkaar.
Vul een spuitzak met gladde spuitmond. Leg de mousse koud weg.
’s Avonds afmaken
Anijsroom
Haal de anijsroom 10 minuten voor het serveren uit de koelkast.
Soep
Breng de soep aan de kook.
Melba canneloni
Vul de melba canneloni met de roquefortmousse.
Opmaak bord
Schenk de soep met een maatbeker in mooie wijnglazen. Schep er voorzichtig twee eetlepels anijsroom op. Leg de cannelloni op het glas.
Wijntip
Een witte Portugees
Als je aan Portugal denkt, denk je aan Port. Dat is niet zo vreemd want het merendeel van de Portugese wijnen die in Nederland in het schap staan, zijn Port.
Toch komen er ook hele lekkere rode en witte wijnen in allerlei smaakstijlen en types uit Portugal. Van superlicht en fris wit, zoals de Vinho Verde wijnen (perfect als aperitief of bij schaal- en schelpdieren) tot krachtige volwaardige eetwijnen. Je kunt echt je hart ophalen!
Net als in Italië is men in Portugal ook gek op “eigen druivenrassen”. Zoals de wijn die ik van harte aanbeveel bij dit voorgerecht. Die is gemaakt van 100% Fernão Pires druiven.
De geur is expressief en heeft wat kruidigheid. Het lijkt of je steeds iets nieuws ruikt en daardoor blijf je maar aan de druif snuiven. De wijn houdt van room en sauzen en maakt het geheel licht en fris. Hij is volsappig, echt heerlijk.
Kun je geen wijn van Fernão Pires druiven vinden? Een mooie Gruner Veltliner uit Oostenrijk zou hier ook niet misstaan!
door Corria Houthuizen
1 reactie